8 Σεπτέμβρη: Το πανηγύρι στη Δάφνη και η γιορτή της Παναγιάς


Κάθε χρόνο από μικρά παιδιά ξέραμε πως το σχολείο δεν αρχίζει αν δεν γίνει το πανηγύρι. Ετσι το είχαμε συνδιάσει. Ένας θεσμός  που κρατάει από τον προηγούμενο αιώνα αλλά που όσο πάει  φθίνει  με τα  χρόνια, μια που η παγκοσμιοποίηση , οι πολυεθνικές και η "trendy" ζωή, μας απορροφούν όλο και περισσότερο. 
Παλιά το πανηγύρι κρατούσε μία εως δέκα μέρες, και μαζί με τον εορτασμό της γέννησης της Παναγίας, εξυπηρετούσε τους εμπορικούς σκοπούς της περιοχής. Μα πάνω απ' όλα ήταν ένα αντάμωμα ανθρώπων από κοντινές και μακρινές περιοχές.
Στο χωριό μας το πανηγύρι γινόταν στις Μουριές, τοποθεσία λίγο πιο έξω, κοντά στο σημερινό γήπεδο.Ύστερα μεταφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο και αργότερα στην πλατεία του χωριού, κατ’ απαίτηση κάποιων καταστηματαρχών της εποχής εκείνης.
 Όταν γινόταν το πανηγύρι στις Μουριές και τον Άγιο Δημήτριο είχε ξεχωριστή χάρη και ομορφιά. Στήνονταν εξέδρες για τα όργανα (ζυγιές), πρόχειρες πίστες για τους χορευτές, παράγκες για τους εμπόρους και οι δρόμοι γέμιζαν με πάγκους που ήταν γεμάτοι με μικροαντικείμενα, παιχνίδια, γλυκίσματα κλπ.
Τα ζώα για τις αγοραπωλησίες βρισκόταν ή στου Καραβάσιλα το χωράφι, μεταξύ Σειρήνας και Αγ. Δημητρίου ή στην Αγία Βαρβάρα. Εκεί οι τσιγγάνοι έστηναν τις σκηνές τους αρκετές μέρες πριν και περίμεναν το πανηγύρι. Ήταν μια ξεχωριστή νότα η συμμετοχή των τσιγγάνων στα πανηγύρια με τα γλέντια τους, τα μαλώματά τους, τη ζητιανιά τους, αλλά και με τον τρόπο που διαπραγματεύονταν την πώληση ή την αγορά των ζώων.
Οι δρόμοι γέμιζαν στην κυριολεξία από κόσμο. Τσιγγάνοι, ζωέμποροι, τσαμπάσηδες, αγοραστές, πωλητές, απλοί παρατηρητές, γνωστοί και άγνωστοι, απλοί άνθρωποι, παζάρευαν, διαπληκτίζονταν, αγόραζαν ή πουλούσαν μέσα σ’ ένα πανδαιμόνιο από διαφορετικούς ήχους. Αυτό γινόταν όλη μέρα.
Το βράδυ τα ξεχνούσαν, τα παρατούσαν όλα αυτά και άρχιζε το γλέντι. Ακόμη και ο πιο φτωχός φρόντιζε πάντα να έχει κάτι στην άκρη για να χορέψει στο πανηγύρι. Πολλές ζυγιές όργανα, καλά κλαρίνα και τραγουδιστές, χορεύτριες, τραγουδίστριες και κέφι, πολύ κέφι, που κρατούσε μέχρι το πρωί.
Στα υπαίθρια μαγειρεία μοσχοβολούσε το βραστό και μύριζε από μακριά η κατσαρόλα με τον πατσά.
Επίσης την τιμητική τους είχαν τα τσοκανοκούδουνα όπου οι μερακλήδες τσοπάνηδες, τα κρατούσαν με ευλάβεια, τα χτυπούσαν κοντά στο αυτί για να ακούσουν καλύτερα τον ήχο για να τα ταιριάσουν με τα άλλα, που είχαν στο κοπάδι.
Εμείς τα παιδιά περιμέναμε τις παράγκες με τα παιχνίδια αλλά και τις κασέτες με τα σουξέ της εποχής.
Οι μανάδες αντίστοιχα κοιτούσαν τα απρόρουχα για να φτιάξουν την προίκα των κοριτσιών τους, αλλά και παπούτσια για τα παιδιά, πάντα μεγαλύτερα για να βγάλουν όλη τη χρονιά οι πιτσιρικάδες.
Ο κόσμος τότε σε όλη την περιοχή ήταν πολύς, δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και συγκοινωνίες ενώ τώρα με όλα τα μέσα που υπάρχουν το πανηγύρι πια δεν καλύπτει ανάγκες ούτε εμπορικές, ούτε διασκέδασης. Αυτό σημαίνει ότι αν οι τοπικοί παράγοντες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, σε λίγα χρόνια, δεν θα έχει λόγω ύπαρξης. Δεν θα υπάρχουν πια οι παλιοί να θυμούνται και οι νέοι θα τρέχουν στα πολυκαταστήματα να αγοράσουν ό,τι χρειάζεται το σπιτικό τους.
Εμείς να ευχηθούμε και του χρόνου με πιο πολλούς εμπόρους και πιο πολύ κόσμο, αλλά και με πρωτοποριακές ιδέες που θα αναβιώσουν την παλιά αίγλη του πανηγυριού.

Γεωργία Κουτσιουρή

Κουτσιουρη
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.