Μέχρι 30 Ιουνίου οι αγρότες πρέπει να καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει όλοι οι αγρότες, όπως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, να υποβάλουν τη φετινή φορολογική τους δήλωση που αφορά στα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης 26 Μαρτίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

[Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως τις 31/7/2015, η δεύτερη μέχρι τις 30/9/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015.] Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως τις 31/7/2015, η δεύτερη μέχρι τις 30/9/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015.

Yπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά φέτος, το εισόδημα των αγροτών θα υπολογιστεί με λογιστικό τρόπο, δηλαδή βάσει βιβλίων εσόδων- εξόδων και θα φορολογηθεί με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Η περυσινή ήταν η τελευταία χρονιά που οι αργότες φορολογήθηκαν -για τη χρήση του 2013- βάσει του αντικειμενικού προσδιορισμού του εισοδήματός τους για το οποίο εφαρμόστηκε η κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων- δηλαδή είχαν εμμέσως αφορολόγητο έως και 9.550 ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι φέτος αγρότες οι οποίοι έχουν χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα από την αγροτική τους εκμετάλλευση θα φορολογηθούν βάσει των τεκμηρίων. Δηλαδή ο συντελεστής 13% από το πρώτο ευρώ θα υπολογιστεί επί του τεμαρτού εισοδήματος, εφόσον αυτό είναι υψηλότερο εκείνου που έχει δηλωθεί.

Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει φέτος να καταβληθεί μέχρι τις 31/7/2015, η δεύτερη δόση μέχρι τις 30/9/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015.

Οι προθεσμίες αυτές είναι ανεξάρτητες από τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της εγκυκλίου της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων έχει ως εξής :

- Οι φετινές δηλώσεις (εισοδήματα 2014) θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου.

- Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρείς διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).

- Υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας Με τη δήλωση θα δηλώσουν όλα τα εισοδήματά τους, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα.

- Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

- Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

- Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

- Υποχρεώνονται να υποβάλουν εισόδημα και τα ενήλικα προστατευόμενα τέκαν εφόσον αποκτούν εισόδημα.

- Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου τους, υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, όπου ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Επιπλέον, οι τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Σε κάθε περίπτωση, υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

- Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον α) έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωσή τους κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή β) ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

- Για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα ή ο σύζυγος που θεωρείται, κατ΄ αρχήν, υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.

- Το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο τέκνο από εργασιακή σχέση καθώς και για συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του, το ανήλικο τέκνο υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

- Η καταβολή του φόρου εισοδήματος γίνεται σε τρεις (3) ίσες διμηνιαίες δόσεις. Ειδικά, για το 2015 η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31/07/2015, η δεύτερη δόση μέχρι τις 30/09/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015 ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

ΠΗΓΗ:kleitorianews

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
8 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.