…17 Μαρτίου! Του Αγίου Αλεξίου. Μπορεί οι φωτογραφίες να ξεθώριασαν κάπως... Η μνήμη όμως παραμένει ανεξίτηλη!!!

Μπορεί να πέρασαν 55 περίπου χρόνια από τότε που τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες... Μπορεί ο χρόνος να έχει αφήσει κάποια σημάδια επάνω τους... Όμως εμείς, οι απόγονοι αυτών που εικονίζονται σε αυτές, βλέποντάς τες, σίγουρα αισθανόμαστε... κάτι. Αυτό το "κάτι" είναι κάποια συναισθήματα, ίσως λίγο διαφορετικά για τον καθένα μας.

άρθρο του Β. Αποστολόπουλου

Είναι κάποια συναισθήματα τα οποία δε θα τολμήσω να τα εκφράσω με γραπτό λόγο από φόβο μήπως τα αλλοιώσω, αφήνοντας τον κάθε αναγνώστη να τα νοιώσει μέσα του όπως ο ίδιος αισθάνεται. Όμως αυτά τα συναισθήματα, πέρα από την συγκίνηση, ή την νοσταλγία που προκαλούν, έχουν μια κοινή συνιστώσα.

Την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ!!!

Την υποχρέωση να διατηρήσουμε αυτό το έθιμο αναλλοίωτο στο χρόνο και να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας, όπως ακριβώς το μετέδωσαν και σε εμάς οι πατεράδες μας.

Αφού ευχαριστήσουμε το φίλο και συμπατριώτη κ. Δημήτριο Καυγά, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει αυτές τις φωτογραφίες που αποτελούν μέρος του προσωπικού φωτογραφικού του αρχείου, θέλοντας και ο ίδιος να ενισχύσει την προσπάθεια που κάναμε για την διατήρηση του εθίμου της υποδοχής της Τίμιας Κάρας και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου Αλεξίου στην θέση ''Καλαβρυτινή'' και της πομπής προς τον ιερό ναό "Κοιμήσεως της Θεοτόκου", ας δούμε τι ακριβώς απεικονίζουν. 

 

Η πρώτη φωτογραφία, τραβηγμένη 17 Μαρτίου του 1963, είναι ακριβώς τη στιγμή της παραλαβής της εικόνας του Αγίου Αλεξίου, από καλαβρυτινά παιδιά του σώματος προσκόπων της εποχής, ανάμεσά τους και ο κ. Δημήτρης Καυγάς μαθητής τότε του γυμνασίου Καλαβρύτων, στην θέση "Καλαβρυτινή".

φωτο1

 

 

Η δεύτερη φωτογραφία, της ίδιας ημερομηνίας (17 Μαρτίου 1963), είναι τραβηγμένη τη στιγμή που η εικόνα του Αγίου, μεταφερόμενη από τους ίδιους προσκόπους, τίθεται επικεφαλής της πομπής, στη θέση που βρισκόταν το παλαιό εργοστάσιο της εταιρίας Ηλεκτρισμού και σήμερα είναι το πρατήριο της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

φωτο2

 

 

Η τρίτη φωτογραφία, τραβηγμένη ένα χρόνο μετά, 17 Μαρτίου 1964, απεικονίζει την πομπή, στη θέση που σήμερα βρίσκεται το bar mylos, στη διασταύρωση, λίγο πριν το εικονοστάσι της Αγίας Βαρβάρας. Για εμάς τους παλαιότερους, φαίνεται καθαρά το πανδοχείον "Η Λαύρα" του Μαυρούλια. Η εικόνα του Αγίου Αλεξίου μεταφέρεται από μαθητές του τότε γυμνασίου Καλαβρύτων, ανάμεσά τους και ο κ. Δημήτρης Καυγάς.

Φωτο 3

 

Η τέταρτη και τελευταία φωτογραφία, τραβηγμένη πάλι την ίδια μέρα, (17 Μαρτίου 1964), απεικονίζει την ίδια πομπή, λίγο πριν, στη θέση που σήμερα βρίσκεται το βενζινάδικο "Λυμπέρη". Στο βάθος διακρίνεται το σήμα της ΒΡ από το βενζινάδικο του Τζόβολου.

φωτο 4

 

 

 

Β. Αποστολόπουλος

Β. Αποστολόπουλος

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
8 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.