Ν. Μαγκαφάς: 28η Οκτωβρίου, μια μέρα ορόσημο της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας

Τιμούμε αύριο την 28η Οκτωβρίου, μια μέρα ορόσημο της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας. Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ σε όλους μας γνωστά. Εκείνο όμως που πρέπει πάντα να αναδεικνύεται είναι η κρυφή, η εσωτερική δύναμη των γεγονότων ή, αν θέλετε, η ψυχή των ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν, η ψυχή εκείνων που αντιστάθηκαν σθεναρά στον άνομο εισβολέα, το φρόνημα του μικρού λαού που αντέταξε «φωτιά στην άνομη φωτιά», κατά το μεγάλο μας ποιητή. 
Μαζί με τις ευχές να είναι η εθνική μας επέτειος ημέρα μνήμης και προβληματισμού από όλους μας,να αποτελέσει υπόδειξη της ανάγκης για διαρκή αγώνα, για ομοψυχία, για υποταγή του εγώ στο συλλογικόεμείς, ας προβληματιστούμε με τα λόγια του Στρατή Μυριβήληόπως αυτά δημοσιεύτηκαν στις 15 Νοεμβρίου 1940 άρθρο του στο περιοδικό Νέα Εστία . 
«...Αυτή η ομοθυμία των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων, με την οποία αντίκρυσαν το φοβερό γεγονός του πολέμου, είναι θαρρώ το πιο σπουδαίο φαινόμενο στην ιστορία του έθνους μας ολόκληρη. Η Ελλάδα σύσσωμη, σύψυχη, στάθηκε μπροστά στο ανοιχτό βιβλίο της Μοίρας και υπαγορεύει το νέο κεφάλαιο της ιστορίας της (...) 
Αυτό το θάμα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μέσα στην ιστορία της φυλής. Δε θα ‘ναι και η στερνή. Γιατί η Ελλάδα, μέσα στο προνομιούχο κύτταρο της , είναι ένας αιώνια νέος και ολοζώντανος οργανισμός. Είναι η ίδια η έννοια της νιότης, ενσαρκωμένη σε μια ράτσα εύστροφη, ευφάνταστη, γεμάτη πείσμα και γοητευτική τρέλα. Απ’ την άλλη μεριά των συνόρων μας χτυπά ένας λαός 45 εκατομμυρίων. Τον νικούμε γιατί είμαστε μια φυλή αρσενική και λεύτερη, κι είναι μια φυλή από 45 εκατομμύρια σκλάβους. Είναι ένας αγώνας άνισος αυτός και οι λαοί του κόσμου, οχτροί και φίλοι και αδιάφοροι, τον παρακολουθούν με κατάπληξη. Ποιο θα ‘ναι το τελος του; Ελάχιστα ενδιαφέρει αυτό το τέλος. Ολάκερη η δικαίωσή μας στέκεται στην αρχή...»

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
14 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.