Να δικαιολογήσει τα... "αδικαιολόγητα" στο θέμα των λαθρομεταναστών επιχειρεί η Αναγνωστοπούλου

Σε εγρήγορση καλεί η κ. Σία Αναγνωστοπούλου τους εμπλεκόμενους φορείς (τοπικούς φορείς, ΜΚΟ, ΜΜΕ, κλπ) με αφορμή το θλιβερό επεισόδιο συμπλοκής μεταξύ λαθρομεταναστών στην Πάτρα, όταν ένας 20χρονος Αφγανός έπεσε νεκρός ύστερα από πυροβολισμό που δέχτηκε από ομοεθνή του.

Ενώ οι νότιες συνοικίες της Πάτρας είναι "καζάνι που βράζει" το ζήτημα όπως αναφέρει το patrasevents.gr έχει ξεπεράσει τα όρια της αλληλεγγύης που είχαν δείξει ενεργά αρκετοί εθελοντές Πατρινοί όλους αυτούς τους μήνες, με το σκεπτικό ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεριζωθεί από την πατρίδα τους. Το φονικό που έγινε, αποδεικνύει περίτρανα ότι αρκετοί από τους λαθρομετανάστες αυτούς, κάθε άλλο παρά "λιάζονται", είναι επικίνδυνοι, έχοντας όπλα στην διάθεσή τους που ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν. 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της κ. Αναγνωστοπούλου:

Με αφορμή το θλιβερό επεισόδιο συμπλοκής μεταξύ μεταναστών στην Πάτρα, που στοίχισε τη ζωή ενός νέου συνανθρώπου μας μετανάστη και ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή αθώων περαστικών από την περιοχή, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για αδιαφορία και στασιμότητα. Ωστόσο το ίδιο το επεισόδιο, αντί για στείρες επιθέσεις στην κυβέρνηση, μας καλεί όλους και όλες σε εγρήγορση (τοπικούς φορείς, ΜΚΟ, ΜΜΕ, κλπ) και σε αποφάσεις με τις οποίες δεν θα κρύβεται ο ένας πίσω από τον άλλο.

Καταρχάς, η κεντρική εξουσία (υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) –όπως είχε δεσμευτεί- προχώρησε στην ήπια αποσυμφόρηση, με τη μεταφορά μεταναστών σε άλλες περιοχές της χώρας. Πράγματι η Αστυνομία από τη Μ. Πέμπτη και μετά, πραγματοποίησε οικειοθελή μεταφορά 200-240 (από τους 500) μεταναστών σε δομές που είχε υποδείξει το υπουργείο. Το πρόβλημα είναι ότι, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία και της πολιτικής της Τουρκίας, η εισροή προσφύγων-μεταναστών παρουσιάζει αύξηση. Αυτό σημαίνει και τη διαρκή κίνηση ανθρώπων και προς την Πάτρα. Αυτή τη στιγμή στην Πάτρα βρίσκονται 450 άτομα (από στοιχεία της Αστυνομίας). Αυτό σημαίνει επίσης ότι, ακόμα κι αν η Αστυνομία είχε προβεί σε επιχείρηση-σκούπα (όπως πολλοί, και από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων θέλουν), το πρόβλημα δεν θα είχε επιλυθεί. Η κίνηση προς την Πάτρα δεν θα σταμάταγε (το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν).

Δεύτερον, ο Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ έχει ήδη αναθέσει σε ανάδοχο την κατασκευή «φράχτη» στο Λιμάνι της Πάτρας, σε μια προσπάθεια αποθάρρυνσης απελπισμένων ανθρώπων που ζητούν διέξοδο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να κινούνται προς την Πάτρα. Τρίτον, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει τονίσει επανειλημμένα ότι στην Πάτρα δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν δομές.

Το τελευταίο ειδικά σημείο μας οδηγεί στην ουσία του προβλήματος. Από τη στιγμή που το υπουργείο δεν έχει επιλέξει την Πάτρα ως χώρο δημιουργίας δομών, του «Λαδόπουλου» και η «ΑΒΕΞ» δεν αποτελούν προσφυγικές-μεταναστευτικές δομές. Δεν είναι μόνο παράνομοι χώροι αλλά άκρως ακατάλληλοι και επικίνδυνοι για τους ανθρώπους. Από την άλλη μεριά, δεν είναι κατάλληλοι γιατί δημιουργούν την ψευδαίσθηση στους ταλαιπωρημένους και σε απόγνωση ανθρώπους ότι μπορούν να φύγουν προς την Ευρώπη. Όλοι (τοπικοί φορείς, ΜΚΟ, κλπ) πρέπει να δουλέψουν προς την κατεύθυνση πειθούς των μεταναστών ότι η Πάτρα δεν είναι η πύλη ελευθερίας. Αντιθέτως είναι η πύλη μεγαλύτερης ταλαιπωρίας. Η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι άθλια, αλλά δεν θα την αλλάξουμε χρησιμοποιώντας τους ήδη εξαθλιωμένους ανθρώπους. Αυτό συνιστά ανέξοδη επαναστατική πολιτική. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ξαναβρεθούν σε δομές ανθρώπινες και ασφαλείς, καθώς θα συνεχίζεται η διεκδίκηση να γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς η μετεγκατάσταση και η επανένωση οικογενειών, ανοίγοντας νόμιμες και ασφαλείς οδούς προς την Ευρώπη.

Τέλος –και άκρως σημαντικό: το γεγονός της οπλοφορίας κάποιου μετανάστη (ή κάποιων) δημιουργεί ανησυχία για την ασφάλεια των ίδιων αλλά και των κατοίκων της πόλης. Δημιουργεί ανησυχία, όχι μόνο για προφανείς λόγους, αλλά γιατί ενδεχομένως κάποια ντόπια ή ξένα κυκλώματα διακίνησης να χρησιμοποιούν ανθρώπους μέσα από τους ίδιους τους μετανάστες. Είναι προφανές ότι οι τελευταίοι δεν έφτασαν στη χώρα με όπλο. Κάπου το βρήκαν στη χώρα.

Το υπουργείο κάνει τη δουλειά του, σεβόμενο τα δικαιώματα και την απόγνωση των προσφύγων-μεταναστών, σεβόμενο και το δικαίωμα στην ασφάλεια όλων (ντόπιων και μεταναστών). Πρέπει να δούμε όλοι με υπευθυνότητα το ζήτημα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.