Μάλλον μας... κοροϊδεύουν. Νέο "φιάσκο" της κυβέρνησης με το "Εξοικονομώ κατ' οίκον".

γράφει ο Β. Αποστολόπουλος

Το “πάγωμα” της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ”, αποφάσισε το ΥΠΕΝ και νέο “άνοιγμα” του συστήματος από την ερχόμενη Δευτέρα, τμηματικά σε τρεις γεωγραφικές ζώνες, καθώς δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από την μεγάλη συμμετοχή, αλλά και ορισμένες πρακτικές πολλαπλών αποστολών που μπλόκαραν τελικά το σύστημα.

Όπως αναφέρεται, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που προέκυψε επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχος που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Η επεισοδιακή αναστολή του προγράμματος «Εξοικονομώ» μετά την κατάρρευση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έγινε έπειτα από διαδοχικές καθυστερήσεις τον τελευταίο μήνα για την έναρξη του προγράμματος. Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων ήταν να υπάρξει μεγάλη αναμονή και υψηλές προσδοκίες από μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ενδιαφερόταν να ωφεληθεί από τους ευνοϊκούς όρους του προγράμματος. Η αναμονή που υπήρξε επί μακρό χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα και τη μαζική επισκεψιμότητα, η οποία ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνεύσει το 1,5 εκατ. των επισκεπτών, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου επιχείρησαν την είσοδό τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία «από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IPs) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών, αφήνει σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, «υποψίες ότι πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού», ενδεχόμενο που διερευνάται.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η αναφορά του ΥΠΕΝ περί μαζικής επισκεψιμότητας 1,5 εκατ. επισκεπτών, μόνο αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί αφού σε σύνολο 10 εκατ. πληθυσμού που έχει η Ελλάδα το 1,5 εκατ. ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 15%. Φαντάζει τουλάχιστον παράδοξο να "στήνεις" ένα σύστημα το οποίο να μη μπορεί να υποστηρίξει το 15% έως 30% των εν δυνάμει επισκεπτών του.

Η αναφορά περί ταυτόχρονης εισόδου συγκεκριμένων ηλεκτρονικών διευθύνσεων (IPs) με πλήθος διαφορετικών κωδικών, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να "ρίξουν" το σύστημα για ελάχιστες ώρες, αφού και αυτό το ενδεχόμενο αντιμετωπίζεται άμεσα με τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων διευθύνσεων από το σύστημα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αιτία αναβολής της λειτουργίας του για μέρες.

Άλλωστε η τεχνογνωσία για όλα τα παραπάνω υπάρχει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του taxisnet, όπου τα τελευταία χρόνια δουλεύει ικανοποιητικά εξυπηρετώντας όχι 1,5 αλλά 5 εκατ. περίπου αιτήσεις.

Όλες λοιπόν οι αναφορές του ΥΠΕΝ και του υπουργού Γ. Σταθάκη, δείχνουν ανικανότητα, αποτελούν κατά τη γνώμη μου "φτηνές δικαιολογίες", οι οποίες το μόνο που προσφέρουν είναι να εκθέτουν τόσο τον ίδιο όσο και την κυβέρνηση.

 

Β. Αποστολόπουλος

Εκπαιδευτικός, Μηχανικός Πληροφορικής

Β. Αποστολόπουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.