ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: To Ετήσιο Τρισάγιο για τους εκτελεσθέντες στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων στο Νέο Κόσμο

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας πραγματοποίησε το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας κατά τη 13η Δεκεμβρίου 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα 74 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική ήταν η παρουσία των συμπατριωτών μας και φίλων της Ένωσης μας.

Μετά από σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσής μας κ. ΣωτήρηΤσενέ, ο αντιπρόεδρος κ. Ευθύμιος Βαζαίος μίλησε με θέμα: «13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1943 – ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ».

«Τρία τέταρτα του αιώνα έχουν κιόλας περάσει από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα! Εβδομήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια! Χρονικό διάστημα μικρό για να επουλώσει τα τραύματα μιας προσχεδιασμένης φρίκης, σ’ αυτούς που την έζησαν, εκεί και τότε, σαν μικρά παιδιά. Χρονικό διάστημα όμως αρκετά μεγάλο, ώστε το νόημα της θυσίας να εγγράφεται πια στο εθνικό υποσυνείδητο, πέρα από τα προσωπικά βιώματα των πρωταγωνιστών.

Υπάρχουν άνθρωποι εδώ, ανάμεσά μας, που έχουν ζήσει τη φρίκη εκείνης της ημέρας, που ο θάνατος πέρασε από δίπλα τους, που βιώσαν την τραγική απώλεια του παππού, του πατέρα, του θείου, του αδελφού, του συμμαθητή, του γείτονα, του φίλου. Άνθρωποι που οι αισθήσεις τους έχουν καταγράψει ανεξίτηλα εικόνες, ήχους, μυρωδιές θανάτου.

Στα βουνά της βορείου Ηπείρου καταρρίφθηκε ο μύθος πως ο Άξονας ήταν αήττητος. Είναι επίσης διεθνώς αναγνωρισμένη η σημασία τηςαντίστασηςτου Ελληνικού λαού στην έκβαση του πολέμου. Το 1943ο ένοπλος αγώνας είχε κορυφωθεί. Στη μάχη της Κερπινήςοι Γερμανοί υπέστησαν ήττα με νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους. Φρύαξαν οι κατακτητές και έβαλαν σε εφαρμογή σχέδιο τρομοκρατίας, με εμπρησμούς σπιτιών και σφαγές αμάχων. Φωτιά και τσεκούρι!

Εμποτισμένοι από την ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού, οι Ναζί είχαν υιοθετήσει το δόγμα του ολοκληρωτικού πολέμου. Γι’ αυτούς, επρόκειτο για πόλεμο μέχρις εσχάτων, και οι άμαχοι, πέρα από κάθε ηθικό φραγμό, θεωρούνταν εν δυνάμει εχθροί.

Η ιστορία των Καλαβρυτινών είναι γνωστή. Τους οδήγησαν στο χωράφι του Καππή. Η πόλη κάτω καιγόταν. Τη στιγμή που η αγωνία για τον τόπο τους και τους δικούς τους έσμιγε με την αβεβαιότητα για τη δική τους τη ζωή, τους γάζωσαν τα πολυβόλα. Ακολούθησε η χαριστική βολή…

Απόγευμα, ώρα 2και 34 λεπτά. Το έγκλημα είχε ολοκληρωθεί. Ασάλευτοι οι ωροδείχτες της εκκλησίας δείχνουν ες αεί την ώρα της θυσίας. Ακολούθησε το δράμα των γυναικών. Αλλόφρονες οι γυναίκες όρμησαν ψάχνοντας τους δικούς τους ανθρώπους. Τί έγινε κατόπι, τί έγινε όταν νύχτωσε, τί έγινε την άλλη μέρα, αναλογίζομαι, και με κατακλύζει θαυμασμός για το κουράγιο που αποκτά ο άνθρωπος μέσ΄ στην καταστροφή και δέος για τον ηρωισμό αυτών των βαριόμοιρων γυναικών.

Ο χρόνος όμως είναι αδυσώπητος. Οι μαυροφορέμενες χήρες, κόρες, αδερφές όλο και γίνονται λιγότερες. Στην πρώτη γραμμή της τελετής τις έχουν ήδη αντικαταστήσει οι κάθε λογής επίσημοι. Τη θέση του αβάσταχτου πένθους πήρε η μνήμη, και η ιστορική έρευνα τις μαρτυρίες των αυτοπτών. Αναρωτιέμαι τι νόημα θα έχει αυτή η ημέρα μετα από δυο ακόμη γενιές, όταν δε θα υπάρχουν πια προσωπικά βιώματα. Όταν οι νεκροί θα είναι μακρινοί συγγενείς ή άγνωστοι, όταν οι πολιτικές σκοπιμότητες, τα συμφέροντα των εθνών, οι συμμαχίες, η παγκοσμιοποίηση, το πολιτικά ορθό της μελλοντικής εκείνης εποχής, θα παρεμβάλλουν το δικό τους πρίσμα στην οπτική του δράματος της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Αυτά σκεπτόμενος, τρανώνει μέσα μου η πεποίθηση ότι έχουμε σπουδαίο καθήκον απέναντι στους νεκρούς μας, να κρατήσουμε άσβεστο το νόημα της θυσίας τους. Να διασώσουμε τη μνήμη και να ενισχύσουμε την ιστορική συνείδηση γύρω από τα γεγονότα των Καλαβρύτων. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει, σαν ένα πανανθρώπινο μήνυμα για ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία.

Αιωνία η μνήμη!»

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Πρόεδροι και εκπρόσωποι Ενώσεων, Συλλόγων και Φορέων.

Από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση ο Πρόεδρος κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης και ο Αντιπρόεδρος κ. Τάκης Μπουζιώτης. Από το Σύλλογο Καλαβρυτινών Πειραιώς, ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος. Από την Ομοσπονδία «Αρχαίος Κλείτωρ» ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καμπέρος και ο Γ.Γ. κ. Κώστας Κατσιάρης, Πρόεδρος Κρινοφυτινών. Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αγ. Δημητρίου και Πρόεδρος Συλλόγου Σοπωτινών ο κ. Σούλης Σοφιανόπουλος.

Από το Λευκάσιο, ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Σκάρπας. Από την Δάφνη ο Πρόεδρος κ. Άγγελος Καυγάς. Από την Λυκούρια ο Πρόεδρος κ. Σωκράτης Μούσιος.

Από το Σύλλογο Καμενιανιτών - Δροβολοβιτών - Δεσινιωτών, ο Αντιπρόεδρος Βασίλης Καλογερόπουλος. Από το Δρυμό, ο κ. Αθανάσιος Χριστοδουλόπουλος. Από το Παγκράτι, ο Γ.Γ. κ. Χρήστος Μούσης. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγωνιστών 1821 και μέλος Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής κ. Πετμεζάς Αντώνιος.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης κ. Λάμπης Παπαδημητρίου. Ο Στρατηγός ε.α. κ. Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος, οι Αντιπτέραρχοι ε.α. κ. Γεώργιος Αθανασίου και κ.Τάκης Γιαννακάριος και ο πολιτευτής Αχαΐας κ. Ηρακλής Ρούπας.

Ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Καλάβρυτα news», κ. Νίκος Κυριαζής, ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Καλάβρυτα net», κ. Βασίλης Αποστολόπουλος και ο εκπρόσωπος του «Kαλάβρυτα press».

 

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι φιλοξενήθηκαν σε κοντινό café.


 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.