ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ: "Αντίλαλοι από το Παρελθόν", διαστρέβλωση της ιστορίας άρα  "έγκλημα" στη μνήμη των νεκρών για δεύτερη φορά;

Δελτίο τύπου σχετικά με την υπό δημιουργία ταινία για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα με τίτλο, «Αντίλαλοι από το Παρελθόν» (Echoes of the Paste).

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο), με αφορμή το  Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943, έχει ήδη γραφτεί σύγχρονο σενάριο για υλοποίηση διεθνούς ταινίας, που στηρίζεται μεν στα ιστορικά γεγονότα (όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας) , αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια «Μυθοπλασία».

Για την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος , είναι απορίας άξιον πως, ενώ η ταινία αναφέρεται στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, οι δημιουργοί της, από το έτος 2015 τουλάχιστον, (όπως αναγράφεται σε δημοσιογραφική ενημέρωση ), δεν ήλθαν σε καμία επίσημη επικοινωνία με την μοναδική Ένωση που εκπροσωπεί τους απογόνους των εκτελεσθέντων !!

Φυσικά γνωρίζουμε πως ο κάθε δημιουργός που κάνει ταινία στηριζόμενη σε κάποια "μυθοπλασία", δεν παίρνει την άδεια από την τοπική κοινωνία , (παίρνει όμως από τους απογόνους των εμπλεκομένων στην ταινία χαρακτήρων αν αυτοί ήταν υπαρκτοί)  παρά μόνον απ' όπου αυτή ο Νόμος ορίζει.

Όμως, εν προκειμένω έχουμε μεν μια μυθοπλασία, αλλά η μυθοπλασία αυτή θα στηριχθεί σε νωπό και σχετικά πρόσφατο αληθινό ιστορικό γεγονός και ειδικά στο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα που έκαναν οι Ναζί στην Ελλάδα.

Ένα Ολοκαύτωμα ανθρώπων που ελάχιστοι εξ αυτών γλύτωσαν και ζούσαν μέχρι πρόσφατα, ενώ ζουν σήμερα παιδιά και εγγόνια των εκτελεσθέντων, πολλοί εξ αυτών εκφραζόμενοι και εκπροσωπούμενοι  μέσα από την Ένωσή μας.

Επίσης, το Ολοκαύτωμα αυτό, μαζί με άλλα, αποτελεί την "αιχμή του δόρατος" των διεκδικήσεων αποκατάστασης και αποζημιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία.

Εύλογα λοιπόν μας δημιουργούνται κάποιες απορίες/ επιφυλάξεις:

α) Γιατί δεν ήρθαν οι παραγωγοί σε επαφή με την Ένωσή μας ; Δεν είμαστε άφαντοι ή άγνωστοι. Μας γνωρίζει και η τοπική κοινωνία και η Ελληνική, λόγω της συμμετοχής μας σε πάμπολλες δράσεις. Έχουμε στοιχεία που προφανώς θα βοηθήσουν το σενάριό τους, η δε ταινία, πέραν της "μυθοπλασίας" , θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αρωγό μέσο στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς Κοινής γνώμης και Κοινού υπέρ των Καλαβρυτινών και των διεκδικήσεών τους.

β) Με την μη συμβολή μας στο όλο έργο, ενδέχεται να δημιουργηθούν / γίνουν ιστορικά λάθη ή και ηθελημένα λάθη ( το απευχόμαστε ) , δηλαδή διαστρέβλωση της ιστορίας, άρα  «έγκλημα» στη μνήμη των νεκρών για δεύτερη φορά.

Επομένως, η Καλαβρυτινή κοινωνία και ειδικά η Ένωσή μας, καταφανώς έχει ηθικό χρέος και υποχρέωση, να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανολογούμενης στρεβλής παρουσίασης , διότι σήμερα ζουν οι απόγονοι των εκτελεσθέντων, που έχουν υποχρέωση, και καθήκον, να διαφυλάξουν την μνήμη των νεκρών προγόνων τους, από τυχόν «περιύβριση νεκρών», πράξη που είναι ποινικό αδίκημα και γεννά τυχόν αστικές αξιώσεις αποζημιώσεων ηθικής βλάβης, ή ψυχικής οδύνης υπέρ των απογόνων.

Η Ένωσή μας εκφράζει την αγωνία των μελών της για τα μηνύματα που πιθανώς θα περάσει η ταινία στο Ελληνικό και διεθνές κοινό, ενώ θα επιθυμούσε να γίνει Καλόπιστος Κοινωνός και συνεργάτης του όλου εγχειρήματος .

Φυσικά και να γίνει η Ταινία και  ως Ένωση, θα είμαστε οι πρώτοι αφιλοκερδείς αρωγοί της, όμως θα μας δοθούν εγγυήσεις πως δεν θα εξαχθούν λάθος συμπεράσματα ή θα φανούν οι εκτελεστές Ναζί ως απλοί στρατιώτες που εκτελούσαν τάχα το καθήκον τους ; 

Μακριά από εμάς η όποια λογοκρισία, αλλά το γεγονός του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι τεράστιο θέμα και δεν μπορεί κανείς  με αφορμή την Τέχνη, την μυθοπλασία ή ότι άλλο, να παραποιήσει τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που η ιστορία και τα δικαστήρια έχουν κρίνει ως Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και Ολοκαύτωμα, ειδικά δε όταν το όλο θέμα είναι ακόμα ανοιχτό και διεκδικούμενο.

Ευελπιστώντας πως η παρούσα θα τύχει της προσοχής των Παραγωγών της Ταινίας και του Σεναριογράφου, είμαστε στην αφιλοκερδή διάθεσή τους για την βοήθειά τους στην ανάδειξη των αληθινών νοημάτων του δράματος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φώτης Κουτσογιαννόπουλος

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.