Ελληνογερμανικό Ταμείο και Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

Επειδή καήκαμε στον χυλό (όπως με το αλήστου μνήμης Ελληνογερμανικό Ταμείο που προ ετών προσέγγιζε μαρτυρικές περιοχές με θύματα από τους Ναζί), φυσάμε και το γιαούρτι: την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και τη συνεργασία σε επίπεδο νεολαίας.

Η ελληνική Βουλή κύρωσε τη σχετική σύμβαση με τη Γερμανία, όμως υπήρξε προβληματισμός διότι στην αιτιολογική έκθεση της συμφωνίας, στο σημείο όπου καταγράφονταν οι στόχοι της συνεργασίας, αναφερόταν μεταξύ άλλων και η καταπολέμηση των διαφόρων «στερεοτύπων».

Τη σχετική παρατήρηση δεν έκαναν μόνο τα κόμματα αλλά και εκπρόσωποι μαρτυρικών πόλεων και αντιστασιακές οργανώσεις. Το θέμα ήταν σύνθετο, διότι η αιτιολογική έκθεση και το κείμενο της συμφωνίας δεν μπορούν να αλλάξουν καθώς θα κυρωθούν και από τη γερμανική Βουλή.

Τη λύση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος ανέλαβε να στείλει επιστολή στον Γερμανό ομόλογό του στην οποία θα του μεταφέρει τα ερωτήματα για τα «στερεότυπα» και θα προσθέτει ότι στο έργο του ιδρύματος θα είναι και επισκέψεις και δράσεις σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά της περιόδου 1941-1945.

 

Άρθρο του Κώστα Πουλακίδα για το avgi.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
9 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.