Εδώ ο κόσμος καίγεται και η Σία το... χαβά της.

Ενώ οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σκύβουν το κεφάλι στις επιταγές των Βρυξελλών προκειμένου να μη χάσουν την καρέκλα. Ενώ ετοιμάζονται να υπογράψουν τα μέτρα για μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την αύξηση αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τον ΕΝΦΙΑ που προεκλογικά θα καταργούσαν, την κατάργηση του ΕΚΑΣ που προεκλογικά ΔΕΝ θα καταργούσαν, τη μείωση του αφορολόγητου που θα συμπαρασύρει ακόμα πιο μισθούς και συντάξεις, τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των  Ελλήνων και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και τόσα άλλα σε βάρος των φορολογούμενων, φαίνεται πως το μόνο που απασχολεί ορισμένους από αυτούς, είναι ο... αποκλεισμός τρανς προσώπων από τις Σχολές της Αστυνομίας.

Μια ομάδα από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και η βουλευτής Αχαΐας κ. Σια Αναγνωστοπούλου, υπογράφουν ερώτηση προς τον υπουργό  Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον ρωτούν, εάν προτίθεται να άρει τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, αποκλεισμό ο οποίος στιγματίζει αυτούς τους ανθρώπους και  παραβιάζει με σαφή τρόπο τη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στον χώρο της εργασίας όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν...

Σημειώνεται ότι την ερώτηση συνυπογράφει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών:

Θέμα: Αποκλεισμός πολιτών από την Εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας

Στις 17 Μαΐου αναρτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διαύγεια, η προκήρυξη για την Εισαγωγή Ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το Σύστημα των Γενικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αριθμ. Πρωτ: 6000/2/5950-ο’).

Στο παράρτημα Δ της προκήρυξης, στη σελίδα  32 και υπό τον τίτλο "Ενδεικτικός Πίνακας κυριότερων νοσημάτων και σωματικών ατελειών που αποκλείουν τους/ις υποψήφιους/ες από τις αστυνομικές σχολές", στην παράγραφο "Ψυχικές Παθήσεις", αναφέρονται - μεταξύ άλλων – ως αιτία αποκλεισμού από τις εν λόγω σχολές οι "ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητος φύλου)".

Η διατύπωση αυτή της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με το τον Ν. 4443/2016 (Άρθρο 3, Παράγραφος 1β),  με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις στον χώρο της εργασίας για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αποκλείονται από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, άρα και από την εργασία στο Αστυνομικό Σώμα, τα τρανς πρόσωπα με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.

 Επιπλέον, αυτή η διατύπωση της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με τον Ν. 4491/2017 (Άρθρο 1, Παράγραφος β) όπου διατυπώνεται ρητώς ότι  κάθε "πρόσωπο έχει δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του", καθώς ο αποκλεισμός που προβλέπει η προκήρυξη συμβάλλει σε στιγματισμό των τρανς προσώπων καθώς υιοθετεί την άποψη ότι η τρανς κατάσταση αποτελεί  ψυχική διαταραχή κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές θέσεις που έχουν διατυπώσει μια σειρά από διεθνείς και ελληνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα η Αμερικανική Ψυχολογική  Ένωση και ο Κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, οι οποίοι συντάσσονται στην κατεύθυνση της αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης, διαφωνώντας  έντονα με την ψυχιατρικοποίηση της.

Με βάση τα προαναφερθέντα,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Προτίθεται να άρει τον αποκλεισμό των τρανς προσώπων από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, αποκλεισμό ο οποίος στιγματίζει τους τρανς ανθρώπους και  παραβιάζει με σαφή τρόπο τη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στον χώρο της εργασίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καββαδία Αννέτα

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτου Ελένη

Δριτσέλη Παναγιώτα

Θελερίτη Μαρία

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)

Κυρίτσης Γιώργος

Μανιός Νίκος

Μαντάς Χρήστος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Πάλλης Γιώργος

Παρασκευόπουλος Νίκος

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Ψυχογιός Γιώργος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.