Δάφνη ...σκούπα και φαράσι !!!

 Με έγγραφό της, η Αντιδήμαρχος της Δημοτικής ενότητας Παίων κ. Σ.  Πανουτσακοπούλου, καλεί τους μαθητές των σχολείων να συμμετέχουν στον καθαρισμό της τοπικής κοινότητας Δάφνης. 
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Αντιδήμαρχος απλώς ανταποκρίνεται σε αίτημα και πρωτοβουλία των κατοίκων και μπαίνει μπροστάρης στην επιθυμία για εθελοντική δράση εργασιών καθαρισμού στο χωριό Δάφνη Καλαβρύτων. Αναφέρεται ακόμα ότι την αρωγή τους για την δράση αυτή έχουν ήδη προσφέρει ο πολιτιστικός σύλλογος Δαφναίων Αθηνών Πειραιώς και ο Ναυτικός αθλητικός όμιλος Δάφνης (ΝΑΟΔ).
Το κάλεσμα προς τους μαθητές Δημοτικού , Γυμνασίου και Λυκείου επικαλείται, εκτός από την σημαντική βοήθεια,  τα οφέλη που οι ίδιοι οι μαθητές θα αποκομίσουν τα οποία είναι, το πνεύμα του εθελοντισμού, η οικολογική συνείδηση, ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Όλα αυτά θα μετουσιωθούν στην πράξη με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στον καθαρισμό, κυρίως του κεντρικού δρόμου της Δάφνης.
Να χειροκροτήσουμε κάθε εθελοντική δράση καθώς και εμείς οι ίδιοι εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, καθημερινά, αυτό κάνουμε από τον ιστότοπο  kalavrytanet.
Έχουμε όμως να εκφράσουμε κάποιες απορίες, μια πρόταση και ένα συνειρμό. 
Εκτός από τους δύο συλλόγους, τα περισσότερα μέλη των οποίων, όπως και η Αντιδήμαρχος δεν μένουν στην Δάφνη, οι πολυάσχολοι κάτοικοι και τα παιδιά έχουν επιλέξει παραμονές του Ευαγγελισμού να καθαρίσουν το χωριό;
Η κ. Αντιδήμαρχος ποιο ρόλο θα έχει σε αυτή τη διαδικασία; Συντονιστικό;
Ο καθαρισμός των χωριών και ιδιαίτερα των μεγάλων, όπως η Δάφνη, δεν ανατίθεται πλέον σε συγκεκριμένους ανθρώπους μέσω ανάθεσης ή οτιδήποτε;

Πως γινόταν μέχρι σήμερα και το αρχοντικό κεφαλοχώρι ήταν καθαρό;
Οι γονείς των παιδιών και όλοι οι Δαφναίοι δεν καταβάλλουν δημοτικούς φόρους μέσω των οποίων πρέπει να εξασφαλίζεται ο φωτισμός, η αποχέτευση, οι ασφαλείς δρόμοι αλλά και η καθαριότητα;
Η πρόταση. 
Μια σκέψη για εύκολο και γρήγορο καθάρισμα, εν έτη 2018, θα ήταν η συνεργασία με διπλανές Δ.Ε, όπως γίνεται και για τους εκχιονισμούς, οι οποίες διαθέτουν μηχανοκίνητη σκούπα, γιατί για χορτοκοπτικό είναι μάλλον λίγο νωρίς.
Δόξα τον Πανάγαθο, λόγοι και αφορμές για ενεργοποίηση εθελοντικών δράσεων υπάρχουν πολλοί. Θα βρεθεί κάτι άλλο!!
Τώρα γιατί Δάφνη - κ. Πανουτσακοπούλου και ολυμπιακοί αγώνες - Γιάννα  Αγγελοπούλου, καθ’ όλα Κυρίες και οι δύο, μας κάνουν συνειρμό, δεν το καταλαβαίνουμε.
Ο εθελοντισμός, συνήθως δεν αναπτύσσει δράσεις όπου υπάρχουν αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση τους όπως στο  παράδειγμά μας, αλλά όπου εμπλέκονται ατελέσφορες συναρμοδιότητες και γραφειοκρατία ή όπου δεν προβλέπεται λόγω δυσκαμψίας του συστήματος ή σε έκτακτα περιστατικά που απαιτούν άμεση δράση ή σε μεγάλες καταστροφές, ή...
Η οικολογική συνείδηση δεν αναπτύσσεται με πρωτοβουλίες τύπου προσωπικής εργασίας, όπως συνέβαινε πριν από πολλές δεκαετίες, όπου η διαπιστωμένη ανάγκη   έσπρωχνε τους ανθρώπους να συμμετέχουν ακόμα και σε άνοιγμα δρόμων με τον γκασμά.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση των αναγκών μιας κοινότητας και τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί ή εκτάκτως διατίθενται να διαχειρίζονται αναλόγως. Για παράδειγμα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ( καλοκαίρι , απόκριες κ,ά  ) είναι αναγκαίες, αλλά αν δεν περισσεύουν χρήματα για να δοθούν και μερικά μεροκάματα σε άνεργα παιδιά της περιοχής ώστε το αστικό περιβάλλον να είναι καθαρό τότε η λύση δεν πρέπει να αναζητάται μέσω του εθελοντισμού των κατοίκων.
Τέλος αν οι κάτοικοι είναι θετικοί σε αυτή την ενέργεια, τότε σε κανέναν δεν πέφτει λόγος. 


Υποθέτουμε ότι ένα τέτοιας σημασίας παράδειγμα προς τα παιδιά και τους εργατικούς κατοίκους της περιοχής, θα ήταν αποτελεσματικό και θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη, αν όλοι και οι 27 δημοτικοί αλλά και τοπικοί τοπικοί σύμβουλοι και όλα τουλάχιστον τα μέλη των Δ.Σ των δύο συλλόγων, θα ήταν παρόντα και στις 23 και στις 24 Μαρτίου με το πορτοκαλί γιλέκο ασφαλείας, την σκούπα και το φαράσι στο χέρι.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
13 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.