Απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας αφήνει την Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας εκτός της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων

Στην απογοήτευση που προκαλεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας να μην συμπεριλάβει την Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στη λίστα των νόσων των οποίων η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Βρούτσης και Ιάσονας Φωτήλας.

Το Υπουργείο Εργασίας παραβλέπει ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μια ανίατη ασθένεια που προκαλεί πολλά και σοβαρά κινητικά προβλήματα στους ασθενείς και η τόσο συχνή πρόσβασή τους στα ΚΕΠΑ δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία ούτε για τους ίδιους ούτε για τις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς εξήγηση για το λόγο που δεν συμπεριέλαβαν στη λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων την εν λόγω ασθένεια.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς

  • Υγείας

  • Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας αφήνει την Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας εκτός της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων

 

Απογοήτευση προκαλεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας να μην συμπεριλάβει την Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στη λίστα των νόσων των οποίων η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.

H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μία χρόνια νόσος, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) καταστρέφεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο. Η πορεία της νόσου είναι σαφώς εξελικτική και προϊούσα (με υφέσεις και εξάρσεις) και η σημερινή θεραπεία αποσκοπεί στην παράταση των υφέσεων, αλλά όχι, προς το παρόν, στην ίαση.

Ενώ λοιπόν αποφασίστηκε η διεύρυνση του πίνακα των επ’ αορίστου αναπηρίας παθήσεων, δεν έχει συμπεριληφθεί μέσα μια πάθηση όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας που πληροί όλα τα επιστημονικά κριτήρια.

Έντονη είναι η διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας καθώς κάνουν λόγο για την άδικη μεταχείριση που υφίστανται αλλά και για την αδιαφορία που επιδεικνύει το κράτος σ’ ένα τόσο σοβαρό τους πρόβλημα.

Δυστυχώς το Υπουργείο Εργασίας παραβλέπει το γεγονός ότι τα Άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στην πλειοψηφία τους παρουσιάζουν πολλά και σοβαρά κινητικά προβλήματα και η τόσο συχνή πρόσβαση τους στα ΚΕΠΑ δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε και για τις οικογένειές τους. Πρόκειται για μια ΑΝΙΑΤΗ ασθένεια που προκαλεί μόνιμες αναπηρίες και η κυβέρνηση υποχρεώνει χιλιάδες ΑμΣΚΠ να μπαίνουν στην διαδικασία κάθε φορά να το αποδεικνύουν, δημιουργώντας τους επαναλαμβανόμενο και ψυχοφθόρο άγχος για την έκβαση της απόφασης.

Βάσει των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Για ποιο λόγο δεν έχετε συμπεριλάβει στη λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων την Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

  1. Βασίλειος Οικονόμου

  2. Ιωάννης Βρούτσης

  3. Ιάσονας Φωτήλας

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
7 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.