Ακούτε τα καμπανάκια κυβερνώντες; Πρόβειο γάλα από την Αλβανία με 50 λεπτά πάει για Φέτα

Πληθαίνουν µε τον καιρό τα κρούσµατα εισαγωγής γάλακτος από τη γειτονική Αλβανία, ενώ την ίδια στιγµή τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι οι ποσότητες αυτές διατίθενται για την παρασκευή Φέτας. Όπως καταγγέλλουν στην εφηµερίδα Agrenda κτηνοτρόφοι µε γνώση του θέµατος, τον τελευταίο καιρό γνωστή γαλακτοβιοµηχανία της Ηπείρου έχει πυκνώσει τα δροµολόγια του φορτηγού-βυτίου που µεταφέρει συνεχώς πρόβειο γάλα από τις κτηνοτροφικές περιοχές της γείτονος.

 

Λέγεται µάλιστα ότι η εν λόγω «πρώτη ύλη» για την παραγωγή Φέτας (ΠΟΠ) κοστίζει στη γαλακτοβιοµηχανία µόλις 50 λεπτά, επιλογή η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε τους κανονισµούς και η οποία ασκεί πιέσεις στην εγχώρια παραγωγή και στους Έλληνες κτηνοτρόφους. 

Σηµειωτέον ότι πτυχή του θέµατος αυτού τέθηκε την περασµένη εβδοµάδα από τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Καλαβρύτων και της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλο Σατολιά και στην Επιτροπή Ανταγωνισµού. Ο δραστήριος συνεταιριστής κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία που περιγράφουν τον τρόπο µε τον οποίο οι βιοµηχανίες «φέρνουν» το γάλα στα µέτρα τους.
 

Αυστηρούς ελέγχους στο γάλα ζητά η Παναγιώτα Βράντζα

Το θέμα έφερε στη Βουλή και η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής πτωτική πορεία της τιμής κυρίως του πρόβειου, αλλά και του γίδινου γάλακτος.

Όπως σημειώνει στην επίκαιρη ερώτησή της «σε πολλές περιοχές της χώρας, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δηλώνουν απρόθυμες να συνεχίσουν ακόμη και μακροχρόνιες συνεργασίες, με την αιτιολογία ότι δεν χρειάζονται γάλα».

«Σε αρκετές περιπτώσεις πλέον, οι παραγωγοί παραδίδουν το προϊόν τους χωρίς καθορισμένη τιμή, ενώ και όταν καθορίζεται τιμή, αυτή προσεγγίζει πολύ συχνά τα 0,80 ευρώ/λίτρο, για το πρόβειο, όταν μέχρι και το 2016 κινούνταν σε επίπεδα άνω του 1ευρώ/λίτρο», προσθέτει η βουλευτής, ερωτώντας το Βαγγέλη Αποστόλου αν:

1) Προτίθεται να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την παραγωγή φέτας όπως αυτή ορίζεται ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ώστε να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός μοναδικού προϊόντος με διεθνή αναγνώριση.

2) Προτίθεται να υιοθετήσει τη χρήση μεικτών κλιμακίων ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ουσιαστική τιμωρία των παραβατών η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

πηγη www.agronews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
6 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.