Η οργισμένη αντίδραση των Κλειτόρων για τους επελαύνοντες «διασκεδαστές»

Την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της Κλειτορίας προκάλεσε η ανακοίνωση - αφίσα για την παρουσίαση θεατρικής παράστασης που θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στο Αρχαίο θέατρο του Κλείτορα, στην Κλειτορία Δήμου Καλαβρύτων.

Σε ανακοίνωση της, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καμπέρο και το Γενικό Γραμματέα κ. Κων/νο Κατσιάρη, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ», καταγγέλλει τους συντάκτες της συγκεκριμένης αφίσας για υποτίμηση και ασέβεια προς τη Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων και τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου, χαρακτηρίζοντάς τα προεόρτια των επερχομένων δημοτικών εκλογών, για να προβληθούν πρόσωπα που ετοιμάζονται για πρωτεύοντα ρόλο.

ΑΠΑΙΤΟΥΝ από τον δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουρά, να αποσύρει ΑΜΕΣΩΣ την προσβλητική δημοσίευση-ανακοίνωση και να επιβάλλει να αναφέρονται οι νεότερες ανακοινώσεις κάθε εκδήλωσης, με σεβασμό και τιμή σε όλους τους τοπικούς φορείς.

Τέλος ΔΗΛΩΝΟΥΝ ότι αν δεν αλλάξει η ανακοίνωση-Αφίσα, όχι μόνον δεν θα λάβουν μέρος, αλλά καλούν και όλους τους κατοίκους της Κατσάνας να μην παρευρεθούν στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή-ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ»:

 

Με αφορμή την αναρτηθείσα 2-8-2017 διαδικτυακά προσβλητική Ανακοίνωση, Αφίσα, δια την παρουσίαση θεατρικής παράστασης:

«Γεννήθηκα για ν’ αγαπώ όχι για να μισώ», που είναι εμπνευσμένη από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου, στις 13 Αυγούστου 2017 στο Αρχαίο θέατρο του Κλείτορα, στην Κλειτορία Δήμου Καλαβρύτων.

Σάς θυμίζουμε τα ιστορικά στοιχεία τής περιοχής Κλειτορίας, συνοπτικά:

Ο Βασιλιάς Κλείτωρ, ήταν υιός τού Αζάνα, έζησε στα 1700 χρόνια π. Χ. καί η ιστορία -Μυθολογία μας αναφέρει πως ήταν ο αρχικός οικιστής τής περιοχής Κλειτορίας, που για τον λόγο αυτόν έλαβε το όνομά του.

Η περιοχή της Κλειτορίας-Κατσάνας, με όλα τα γύρω χωριά, απετέλεσε και αποτελεί έναν τόπον με δυναμική και δημιουργική παρουσία, στο πέρασμα τής Ιστορίας, με σκληρούς αγώνες και άριστη διπλωματία.

Ανέπτυξε ισχυρή οικονομία χάρις στα μεταλλεία της (χαλκού κ.α.) καί την πλούσια κτηνοτροφική, αγροτική και δασική εκμετάλλευση. Μάλιστα διέθετε καί -σπάνιο για την εποχή- δικό της ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ασφαλή απόδειξη της μεγάλης οικονομικής ακμής της.

Αλλά μεγαλούργησε ακόμα καί στον πολιτισμό, αφού είχε δικό της Θέατρο με συχνές παραστάσεις. Αναφέρεται στην ιστορία τών ολυμπιακών Αγώνων καί συμμετοχή αθλητών «Κλειτορίων». Ο δε Κλείτωρ αφιέρωσε στο ιερό τής Ολυμπίας το μεγάλων διαστάσεων ορειχάλκινο άγαλμα του Δία των Διοσκούρων.

Αργότερα ακολούθησαν σκληροί καί συνεχείς πόλεμοι μεταξύ πόλεων (κρατών), όπως ήσαν οι Αρκάδες, Τεγεάτες, Σπαρτιάτες, αλλά καί με τους Πέρσες, τους Μακεδόνες τού Φιλίππου και Μ. Αλέξανδρου, με Αιτωλείς, Ρωμαίους και τους Σλάβους (8ος αιώνας). Οι τελευταίοι, γνωστοί Αβαροσλάβοι, όταν έφθασαν στην Κλειτορία, κατέστρεψαν τα πάντα σαν βάρβαροι που ήσαν, έκαψαν το ωραιότερο καί τεράστιο δάσος των Μεγάλων Δρυών των Σόρων, που έφτανε από τις πλαγιές της Βρώσθαινας καί τού Κλείτορα έως τα Τριπόταμα. Από την καταστροφική επέλαση των βαρβάρων συντελέσθηκε η καταστροφή του Κλείτορα καί έπαυσε κάθε ιστορική αναφορά στην παρουσία του. Φυσικά η περιοχή υπέστη κατοχή από το Βυζάντιο, Φράγκους, Ενετούς, Τούρκοι και (πρόσφατα) από τους Γερμανούς, εμφύλιο-συμμοριτοπόλεμο, στην συνέχεια και... έχει ο Θεός εις το διηνεκές !

Αυτά επιγραμματικά, όπως περιέχονται στο ωραίο βιβλίο «Ο Αρκαδικός Κλείτωρ» του εξαίρετου καθηγητού κ. Ιωάννη Λάμπρου, γνησίου τέκνου της γης μας, τής Κλειτορίας και της Κατσάνας γενικότερα.

Εμείς σήμερα, ως κληρονόμοι αυτού του ιστορικού τόπου τών πατέρων μας, κρατάμε ζωντανή την βαριά και ένδοξη ιστορία μας, σαν παρακαταθήκη τής μνήμης τους και τιμάμε με τοπικές εκδηλώσεις πρόσωπα και γεγονότα, που σημάδεψαν την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τις αιώνιες αξίες αρετής και ανδρείας της φυλής μας.

Έτσι στις 13 Αυγούστου 2017 στο Αρχαίο θέατρο του Κλείτορος, στην Κλειτορία, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση:

«Γεννήθηκα για ν’ αγαπώ όχι για να μισώ», που είναι εμπνευσμένη από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου.

 

Η σχετική Ανακοίνωση-κάλεσμα, στις 2-8-2017 έγινε διαδικτυακά με ανάρτηση μιάς αφίσας με συντελεστές της, τον Δήμο Καλαβρύτων, την Παγκαλαβρυτινή Ένωση καί τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.

 

Συγκρίνοντας τα ανωτέρω ιστορικά στοιχεία, εμάς τους γηγενείς τής Κλειτορίας και όλων τών χωριών της Κατσάνας –Αζανίας- μας εξόργισεν η υποτίμηση και ασέβεια των συντακτών, προς την Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων καί τους πολιτιστικούς φορείς τού τόπου μας, που είναι περίπου πενήντα, αποτελούμενοι από κατοίκους της περιοχής και απόδημους. Η παράσταση γίνεται στον τόπον των προγόνων μας, ΕΔΩ, στο ανάκτορο του Βασιλιά Κλείτορα με ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ τρόπο. Κυρίως γιατί μας αγνοεί, σαν να μην υπάρχουμε, και μας θέλει να στεκόμαστε αμέτοχοι σε όσα έχουν επιλέξει οι επελαύνοντες «διασκεδαστές», που μας έρχονται σαν προστάτες, σαν χορηγοί, με κούφο ύφος ψευτο-διδασκάλων, αποφασίζοντας ερήμην μας !

 

Αλλά όχι. ΟΧΙ ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ !

Δεν θέλουμε προστάτες και διασκεδαστές.

Δεν ανεχόμαστε την προσβολή και υποτίμησή μας !

Αν κάποιοι από τον τόπο μας στέκουν προσκυνημένοι ή καιροσκόποι, αυτοί είναι οι λίγοι. Εμείς οι πολλοί, όσοι αγαπάμε τον τόπο μας, δεν προσκυνάμε, γιατί μάθαμε από μάχες καί λεβέντικη αντίσταση !

Ζητούμε, καλύτερα: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, από τον κ. Γ. Λαζουρά, σαν Δήμαρχο της πόλης των Καλαβρύτων καί τών γύρω χωριών να αποσύρει ΑΜΕΣΩΣ την προσβλητική δημοσίευση-ανακοίνωση και να επιβάλλει να αναφέρονται οι νεότερες ανακοινώσεις κάθε εκδήλωσης με σεβασμό και τιμή σε όλους τους τοπικούς φορείς. Ο Δήμος είναι η ομπρέλλα όλων και ο σεβασμός πρέπει να είναι δεδομένος. Άλλωστε ο κ. Δήμαρχος είναι έγκριτος νομικός και γνωρίζει καλά την ιεράρχηση τών προσώπων, αποδίδοντας τιμητική θέση στους τόπους όπου (ΘΑ) πραγματοποιούνται οιεσδήποτε εκδηλώσεις.

Τι πιό σύννομο;;

Για παράδειγμα, φαντασθείτε να πραγματοποιείται μια εκδήλωση στην πόλη των Καλαβρύτων και εμείς, αντίστοιχα, να γράψουμε στις ανακοινώσεις και στα προγράμματα μόνο τα ονόματα συλλόγων της περιοχής τής Κλειτορίας μας. Θα σήκωναν τις πέτρες !

Οι πληροφορίες μας λένε, πως αυτά είναι προεόρτια των επερχομένων δημοτικών εκλογών, για να προβληθούν πρόσωπα που ετοιμάζονται γιά πρωτεύοντα ρόλο σε αυτές. Αλλά, όχι ! Εμείς ΚΑΙ ΤΟΤΕ θα είμαστε παρόντες και να ιδούμε «πόσα απίδια έχει ο σάκος».

Με λίγα λόγια: ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι αν δεν αλλάξει η Ανακοίνωση - Αφίσα, όχι μόνον δεν θα λάβουμε μέρος, αλλά καλούμε και όλους τους συμπατριώτες της Κατσάνας να μην παρευρεθούν στην εκδήλωση της προσβολής όλων μας.

 

Αθήναι 5-8-2017

 

Για την Ομοσπονδίαν Πολιτιστικών Συλλόγων

«Ο Αρχαίος Κλείτωρ»

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Καμπέρος Κων/νος Κατσιάρης

 

Ιδού και η απαράδεκτη Ανακοίνωση - Αφίσα: