Αντί αναπτυξιακά έργα, κάθε Δήμος και αστική ανάπλαση...

Αστικές αναπλάσεις στους Δήμους παρουσιάζει ως έργο της θητείας του ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας. Στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας αναφέρει ότι, "θεωρεί το θέμα των Αστικών Αναπλάσεων, ως ένα θέμα κοινωνικό" ενώ συνεχίζει αναφέροντας ότι, "Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη Περιφερειακή Στρατηγική, με τοπική κοινωνική και οικονομική στόχευση. Μια στρατηγική με όραμα, για τη συμβολή μας στην τοπική ανάπτυξη, με σχέδιο, από κάτω προς τα πάνω".

Κάνοντας ένα σχολιασμό σε όσα δήλωσε θα πούμε ότι,

Το ΕΣΠΑ όντως είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο σήμερα και έγινε μια προσπάθεια σε συνεργασία με τους δημάρχους, να αντικαταστήσει το τεχνικό πρόγραμμα των δήμων που, υπό κανονικές συνθήκες (και όχι μνημονιακές) θα έπρεπε να είχαν οι δήμοι. Όμως τα έργα αυτά τα οποία παρουσιάζονται, καλοδεχούμενα μεν, αλλά δεν παύουν να είναι έργα βιτρίνας με περιορισμένο έως σχεδόν ανύπαρκτο αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Θα περιμέναμε το ΕΣΠΑ ως χρηματοδοτικό εργαλείο, να χρησιμοποιηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας. Τι να πρωτοθυμηθούμε από αυτά που κατά καιρούς έχουμε αναφέρει; Και δε μιλάμε για την πόλη των Καλαβρύτων αλλά για την γύρω περιοχή που είναι εγκαταλειμμένη.  Οι πηγές του Λάδωνα; Το θέατρο του αρχαίου Κλείτωρα; Οι αρχαίοι Λουσοί; Η Ψωφίδα; Τα ορειβατικά μονοπάτια; και άλλα πολλά.

Ωστόσο όταν τα αναφέραμε και εμείς από εδώ, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τις φωνές των εγκαταλειμμένων στην τύχη τους κατοίκων (ας θυμηθούμε τα παιδιά από το Μπόσι και τους Πετσάκους) και των προέδρων των τοπικών, έκανε πως δε άκουγε...

Αντί αυτού, προτίμησε τα έργα βιτρίνας που φέρνουν ψήφους, αφού αποτελούν "καθρεφτάκια για ιθαγενείς", και την ενίσχυση κάποιων ιδιωτών, ακόμα και από την περιοχή μας, που μέσω συλλόγων που εκπροσωπούν, φρόντισαν εν μέσω κρίσης να επωφεληθούν.

 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

 

Δελτίο Τύπου

Απόστολος Κατσιφάρας: «Σε κάθε Δήμο Αστική Ανάπλαση. Εμείς, στηρίζουμε τα τοπικά σχέδια»

Το εκτεταμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον τομέα των αστικών αναπλάσεων των Ε.Π Δυτική Ελλάδα 2007 – 2013 και 2014-2020, παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναδεικνύοντάς το ως ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 38 έργα, προϋπολογισμού 58 περίπου εκ. ευρώ.

«Ως Περιφερειακή Αρχή και εγώ προσωπικά, θεωρώ το θέμα των Αστικών Αναπλάσεων, ως ένα θέμα κοινωνικό. Γιατί ο στόχος τους είναι η κοινωνία, ο πολίτης, αφού είναι ο άμεσος αποδέκτης της αλλαγής του χώρου», επεσήμανε ο Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη Περιφερειακή Στρατηγική, με τοπική κοινωνική και οικονομική στόχευση. Μια στρατηγική με όραμα, για τη συμβολή μας στην τοπική ανάπτυξη, με σχέδιο, από κάτω προς τα πάνω. Και τώρα που ξεδιπλώνεται στο σύνολό της, αισθανόμαστε μια ικανοποίηση, γιατί αγκαλιάστηκε από τις τοπικές κοινωνίες. Συνεχίζουμε αυτό το σχέδιο. Ακούμε τις τοπικές κοινωνίες για βελτιώσεις. Και θα προσπαθούμε συνεχώς να διασφαλίζουμε πόρους για τις τοπικές ανάγκες.»

Η αναβαθμισμένη προτεραιότητα που δόθηκε στην υλοποίηση έργων αστικών αναπλάσεων κατά την υλοποίηση του Ε.Π Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020, αποδεικνύεται από το πλήθος των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται.

Εκτός από το σχέδιο αυτό, υλοποιούνται 2 Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό και Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία και Βιώσιμες Αστικές Αναπτύξεις Πατρέων και Αγρινίου.

 

Τον Δεκέμβριο η μελέτη επαναλειτουργίας του της σιδηροδρομικής Πάτρα-Πύργος

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ η οριστική μελέτη για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος,ενώ ήδη είναι ενεργή πρόσκληση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2010» για το θεματικό τρένο Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία.

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε υποβληθεί απ’ τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, Βοηθό Περιφερειάρχη Παναγιώτη Πλατανιά.

Ο κ. Κατσιφάρας πρόσθεσε, επίσης, ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα είναι έτοιμη η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε «αναμένεται να κατατεθεί και πρόταση, εντός του επόμενου διμήνου για την αναβάθμιση τεσσάρων σταθμών, δηλαδή του Αγίου Ανδρέα της Πάτρας, του Μιντιλογλίου, των Καμινίων και της Κάτω Αχαΐας. Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια της διαδρομής από την Πάτρα μέχρι την Κάτω Αχαΐα, υπολογίζεται ότι θα διαρκεί περίπου μισή ώρα».

 

Σύνδεση Μενιδίου με Ιόνια οδό

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, που κατάθεσε για την κατασκευή του κόμβου Μενιδίου στην Αιτωλοακαρνανία ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Τσόγκας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που εκπονείται από τον παραχωρησιούχο, ενώ, όπως πρόσθεσε, το Υπουργείο Υποδομών έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση του έργου.

Διαβάστε επίσης...

05-02-2019 | 18:38
05-01-2019 | 10:57
12-12-2018 | 08:16
20-11-2018 | 11:13
02-11-2018 | 08:24
30-10-2018 | 18:36
12-09-2018 | 10:55
23-08-2018 | 15:05