Τώρα θυμήθηκαν τους κτηνοτρόφους... 24 Βουλευτές της ΝΔ ερωτούν για τα βοσκοτόπια

Στη μεγάλη ταλαιπωρία και την άσκοπη οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους της χώρας λόγω της διαδικασίας είσπραξης των τελών ενοικίασης – μίσθωσης των κοινόχρηστων βοσκοτόπων αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Ιάσονας Φωτήλας και ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση, εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι της χώρας, που επιθυμούν να έχουν επιλέξιμο βοσκότοπο προς επιδότηση, θα κληθούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και ως το τέλος Ιουνίου (σε πρώτη φάση για το έτος 2016) να έχουν ολοκληρώσει έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μίσθωσης και να μην χάσουν τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, δημιουργείται επιπλέον γραφειοκρατικό φορτίο και άσκοπη σπατάλη χιλιάδων εργατοωρών για τους αρμόδιους υπαλλήλους στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός με ποιον τρόπο θα απλοποιήσει την εν λόγω διαδικασία και πότε θα ολοκληρώσει τα οριστικά σχέδια βόσκησης που θα δώσουν ουσιαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Μεγάλα προβλήματα από τη διαδικασία καταβολής των τελών για τις κατανεμηθείσες βοσκοτοπικές εκτάσεις

 

Μεγάλη ταλαιπωρία και περαιτέρω, άσκοπη οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους της χώρας προκαλεί η διαδικασία είσπραξης των τελών ενοικίασης - μίσθωσης των κοινόχρηστων βοσκοτόπων της χώρας, όπως αυτή προσδιορίζεται οικονομικά με την υπ’ αριθ. ΚΥΑ 410/28408/13-03-2017 και ορίζεται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1332/93570/23-08-2016 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση (1332/93570/23-08-2016), εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι της χώρας, που επιθυμούν να έχουν επιλέξιμο βοσκότοπο προς επιδότηση, θα κληθούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και ως το τέλος Ιουνίου (σε πρώτη φάση για το έτος 2016) να έχουν ολοκληρώσει έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μίσθωσης και να μην χάσουν τα δικαιώματά τους.

Θα πρέπει δηλαδή, όχι μόνο να μάθουν σε ποιες περιοχές (Περιφέρειες και Δήμους) υποχρεούνται να υποβάλουν το σχετικό μίσθωμα αλλά επιπροσθέτως, αν δεν καλύπτονται από τις βοσκοτοπικές εκτάσεις της χωρικής τους ενότητας (Άρθρο 3, παρ. 2 της σχετικής ΥΑ), να ταξιδέψουν στον όποιον Δήμο ανά την Επικράτεια ανήκει η βοσκοτοπική έκταση, που θα ενοικιάσουν για να υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό. Στη συνέχεια δε, θα πρέπει να καταβάλουν τα χρήματα στον λογαριασμό της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και κατόπιν να γνωστοποιήσουν την καταβολή των χρημάτων στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) προκειμένου να μην τους επιβληθούν ποινές.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι απλά άσκοπα επιβαρυντική αλλά ενδεχομένως και αναποτελεσματική. Με συνέπειες τόσο την άδικη και σημαντική οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με έξοδα μετακίνησης – συχνά για ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις – και διαμονής, όσο και το γραφειοκρατικό φορτίο και την άσκοπη σπατάλη χιλιάδων εργατοωρών για τους αρμόδιους υπαλλήλους στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Υπάλληλοι, που καλούνται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν και να ειδοποιήσουν τους ανά την Ελλάδα κτηνοτρόφους για την υποχρέωση υπογραφής του μισθωτηρίου και καταβολής του αντιτίμου.

Ήδη με κατεπείγουσα επιστολή της, στις 2-6-2017, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), σας υπογραμμίζει τα αδιέξοδα του τρόπου καταβολής των τελών για τους κοινόχρηστους βοσκοτόπους, καλώντας σας να προκρίνετε την πληρωμή – παρακράτηση από την ΑΕΕ του 2017 των χρημάτων, που προβλέπονται από την ΚΥΑ 13/03/2017 για τα έτη 2016 και 2017.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 1. Προτίθεστε και πώς να απλοποιήσετε τη διαδικασία καταβολής τελών των κατανεμηθέντων βοσκοτόπων, διευκολύνοντας τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους των Δήμων και Περιφερειών;

 2. Πότε σκοπεύετε επιτέλους να ολοκληρώσετε τα οριστικά σχέδια βόσκησης, που θα δώσουν ουσιαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 1. Φωτεινή Αραμπατζή Σερρών

 2. Γεώργιος Γεωργαντάς Κιλκίς

 3. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης Β’ Αθηνών

 4. Γεώργιος Στύλιος Άρτας

 5. Ιωάννης Αντωνιάδης Φλώρινας

 6. Κωνσταντίνος Τσιάρας Καρδίτσας

 7. Ελευθέριος Αυγενάκης Ηρακλείου

 8. Ιωάννης Κεφαλογιάννης Ρεθύμνης

 9. Αναστάσιος Δημοσχάκης Έβρου

 10. Κωνσταντίνος Σκρέκας Τρικάλων

 11. Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας

 12. Απόστολος Βεσυρόπουλος Ημαθίας

 13. Αθανάσιος Δαβάκης Λακωνίας

 14. Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

 15. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καβάλας

 16. Μαρία Αντωνίου Καστοριάς

 17. Μάνος Κόνσολας Δωδεκανήσου

 18. Γεώργιος Βαγιωνάς Χαλκιδικής

 19. Χρήστος Κέλλας Λάρισας

 20. Στέργιος Γιαννάκης Πρεβέζης

 21. Κωνσταντίνος Τζαβάρας Ηλείας

 22. Θεόδωρος Καράογλου Β’ Θεσσαλονίκης

 23. Ανδρέας Κατσανιώτης Αχαΐας

 24. Χρήστος Μπουκώρος Μαγνησίας

Σχετικά TAGS