Συμφωνοδιαφωνούμε !!  Ήταν η ντεμί απόφαση της οριακής απαρτίας του δημοτικού συμβουλίου. 

Γράφει ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Δυσδιάκριτο μεταξύ του συμφωνούμε διαφωνώντας ή διαφωνούμε συμφωνώντας ήταν το συμπέρασμα από την σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων. Η συζήτηση αφορούσε επίσης κάτι δυσδιάκριτο. Ήταν επί του καταδικαστικού ψηφίσματος της ΚΕΔΕ για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο  ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 που αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των επόμενων δημοτικών εκλογών και όχι μόνο ή επί του νομοσχεδίου αυτού;
Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η αποχή των μισών δημοτικών συμβούλων, 13 από τους 27 δεν εμφανίστηκαν. Επίσης άγνωστο είναι αν αυτή η επιλογή συνδέεται με το ναι, με το όχι ή με το αποφεύγω να πάρω θέση.
Σχεδόν το σύνολο, των ολίγων που παραβρέθηκαν, συμφώνησε με την απλή αναλογική και διαφώνησε ή κράτησε επιφυλάξεις για την αύξηση των εποπτικών οργάνων και της γραφειοκρατίας που προβλέπει ο νόμος, τα τριμελή τοπικά συμβούλια, την πρόταση μομφής που μπορεί να εξοστρακίσε τον πρόεδρο.
Στις τοποθετήσεις πάντως  και όχι στην τελική ψηφοφορία, υπήρχαν και θέσεις που είχαν μοναδικότητα και διαφώνησαν ακόμα και με την απλή αναλογική σκιαγραφώντας την επόμενη μέρα  πιθανής  εφαρμογής της  ....ως βαβέλ!!!
Η μεγάλη κόντρα φυσικά αφορούσε το ‘’ζουμί’’ της μεγάλης και πιο εύκολα κατευθυνόμενης δεξαμενής ψήφων, μέσω αναθέσεων και μικροεξυπηρετήσεων, που είναι οι τοπικές κοινότητες και η απαλλαγμένη από την παραταξιακή μέγκενη εκλογή των προέδρων τους.
Είναι προφανές, σε όλη την επικράτεια, ότι όλοι οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχοι, ακόμα και αρκετοί από τους ανήκοντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν θέλουν την αυτονομία που προβλέπει ο νόμος για την εκλογή του προέδρου που επιθυμούν οι κάτοικοι. Δεν συμφωνούν με την δυνατότητα ο τοπικός πρόεδρος να μπορεί να μην ανήκει σε παράταξη συγκεκριμένη, ώστε να φέρει την δυνατότητα συλλογής ψήφων μόνο για τον ίδιο και το συμφέρον του χωριού του και όχι ταυτόχρονα και για τον δήμαρχο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Αυτή η σχεδόν καθολική άρνηση για την ανεξαρτησία εκπροσώπησης των κοινοτήτων, από μόνη της, λέει και αποκαλύπτει πάρα πολλά.

Οι κατέχοντες σήμερα τους δήμους της χώρας έχουν περίπου μονομερώς ‘’εργαστεί’’ σε ένα γνωστό περιβάλλον καθαρά δημαρχοκεντρικό, με απόλυτο έλεγχο πλειοψηφίας σε Δ.Σ και οικονομική επιτροπή. Έχουν ‘’εργαστεί’’ ψηφοθηρικά πάνω στις τοπικές κοινότητες σε ευθεία σύνδεση με τον δικό τους ισόβιο πρόεδρο, με τους δικούς τους προμηθευτές , τους δικούς τους συνεργάτες εργολάβους και η όποια τομή θα τους δημιουργήσει προεκλογικό αποσυντονισμό.

Προσωπικά κατανοώ τους ήδη υπάρχοντες αιρετούς αρκεί να κατανοήσουν και αυτοί την επιθυμία του πολίτη για χρηστή, αναλογική και αποδοτική διοίκηση.
Από αυτό το μέσο έχουμε ασκήσει κριτική στην παρούσα κυβέρνηση για κάποιες από τις επιλογές της.

Η προκαταβολική κριτική που  της κάνουμε τώρα είναι να μην πάρει τίποτα  πίσω από αυτά που αφορούν την εκλογή των τοπικών προέδρων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, απαλλαγμένους από τα’’δεσμά’’ της παράταξης  και την δυνατότητα πρότασης μομφής σε βάρος τους, στα τριμελή συμβούλια, για Καλάβρυτα και Κλειτορία που είναι άνω των 500. Να μην πάρει πίσω τον τρόπο σχηματισμού της οικονομικής επιτροπής.
Το επιχείρημα όσων αρνούνται τις επερχόμενες αλλαγές εστιάζεται στην πιθανή αδυναμία λήψης αποφάσεων λόγω δημοκρατικού- αναλογικού τύπου διασποράς των εδρών, λόγω  ενδεχόμενης κατάληψης της θέσης του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου από μη ελεγχόμενο σύμβουλο, αν λάβει εντός Δ.Σ τα 2/3 τον ψήφων και κυρίως λόγω της δυνατότητας  μη ελεγχόμενης πλειοψηφίας εντός της οικονομικής επιτροπής.

Της οικονομικής επιτροπής που λόγω της φύσης της παρέχει και την δυνατότητα ολίσθησης σε ατασθαλίες. 

Σαν πολλά ελεγχόμενα τείνει να καταργήσει αυτός ο νόμος και σαν τέτοιος δικαιώνει την επιθυμία για τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση που μάλλον κουβαλάει από το παρελθόν πολλά μελανά σημεία.
Η εκάστοτε βουλή σε δημοκρατικές χώρες και μάλιστα αν αυτοαποκαλείται προοδευτική, έχει την ευθύνη να ρισκάρει για να οδηγήσει την κοινωνία στο επόμενο βήμα της ‘’στράτας της’’ κάνοντας τομές που θα υποχρεώσουν, έστω λίγο πιο πολύ σε πρώτη φάση, σε αναζήτηση συναινέσεων, στην επιλογή του ορθότερου ή του δικαιότερου, στον πολυπόθητο περιορισμό της διαπλοκής. Για να γίνει πράξη μια τομή τέτοιου χαρακτήρα μπορεί να πρέπει να ενισχυθεί η θέση αλλά και η ευθύνη του δημοτικού συμβούλου, που είναι ο πρώτος και κύριος αποδέκτης των ψήφων και να μειωθεί του δημάρχου. Αλλά δεν πειράζει, μπορεί και να υπάρχουν υποψήφιοι δήμαρχοι που να μην ενοχλούνται από τον περιορισμό των εξουσιών τους και να αποδεχθούν να υπηρετήσουν για το κοινό καλό και τον ρόλο της μαριονέτας.
Αυτή είναι η άποψή μου κ. Κοντογιάννη, μιας και προς τιμήν σας, μου την ζητήσατε.

Παπαδόπουλος Θεόδωρος. 

theodoros9