Ο καβαλάρης Άγιος του Σκουπιώτικου κάμπου

Ημέρα εορτασμού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου σήμερα και στο γραφικό ομώνυμο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Πάο τελέστηκε Θεία Λειτουργία.

Το μικρό πέτρινο ξωκλήσι, ανοίγει κάθε χρόνο παραμονή και ανήμερα της εορτής, για να υποδεχτεί τους πιστούς που συρρέουν για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, να ανάψουν ένα κερί και να απολαύσουν τη θέα που σου κόβει την ανάσα. Εκεί στη μέση του κάμπου στον κατάφυτο λόφο στέκεται ο Άγιος καβαλάρης πάνω στο άσπρο του άλογο και αγναντεύει ολούθε το χωριό.

Ένα χωριό που χτίστηκε πριν μερικές δεκαετίες όταν ενώθηκαν τρείς κοινότητες κάτω από τον φόβο των κατολισθήσεων και της καταστροφής των σπιτιών. Οι κάτοικοι μαζεύτηκαν όλοι μαζί σε μια γροθιά και έχτισαν τα σπίτια τους γύρω από το λόφο που πάνω του κρυμμένο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αι-Γιώργη.

Το τοπίο μαγευτικό. !!

Ένα μικρό ανηφορικό μονοπάτι με πέτρινα σκαλοπάτια και λογής-λογής αγριολούλουδα σε οδηγεί ψηλά στην κορυφή που δεσπόζει το μικρό περήφανο εκκλησάκι. Και τότε βλέπεις στα πόδια σου να απλώνεται ο κάμπος καταπράσσινος και οι κόκκινες στέγες να ξεχωρίζουν σαν Απριλιάτικες παπαρούνες. Τριγύρω τα βουνά υψώνουν τις πλαγιές τους για να προστατέψουν τον τόπο από κάθε κακό και η φωνή του πάτερ-Αθανάσιου βροντερή και ταυτόχρονα μελωδική σε στέλνει ψηλά εκεί που ο ήλιος περνάει τις ακτίνες μέσα από τις φυλλωσιές των ψηλών δέντρων και ο άγιος κρυφοκοιτάει και χαμογελάει στους πιστούς του που για μια ακόμα χρονιά τον τίμησαν.

Γλυκά, άρτοι και παραδοσιακές κουλούρες. Ο ιερέας τα ευλογάει και μοιράζονται στους πιστούς και στους επισκέπτες μετά το "δι ευχών". Όλοι εύχονται χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη. Να ευχηθούμε κι εμείς Χρόνια πολλά και του χρόνου με ακόμα πιο πολλούς επισκέπτες να ανεβαίνουν το μονοπάτι του λόφου,εκεί στη μέση του Σκουπιώτικου κάμπου!!

Γεωργία Κουτσιουρή δημοσιογράφος

koytsioyri