Mε εκκωφαντικές απουσίες το 1ο αναπτυξιακό ταρατατζούμ Καλαβρύτων.

Ο δήμος Καλαβρύτων, που ήταν ένας εκ των συνδιοργανωτών του 1ου συνεδρίου για την ανάπτυξη της ορεινής επαρχίας μας, ζήτησε από το kalavrytanet να συμμετέχει ως χορηγός  επικοινωνίας στην συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμποντας μας στον υπεύθυνο συντονισμού.
Επιλέξαμε να προωθήσουμε τα δελτία τύπου και την ενημέρωση του κοινού μέσα από την ιστοσελίδα μας, αλλά να μην συμμετέχουμε με το λογότυπό μας στο τμήμα της αφίσας που περιελάμβανε τους χορηγούς επικοινωνίας.
Ο λόγος ήταν ότι δεν είμαστε βέβαιοι για το αν το πρώτο αυτό συνέδριο θα αφορούσε αποκλειστικά το ζήτημα της ανάπτυξης ή θα λειτουργούσε και διαφορετικά, οπότε δεν επιθυμούσαμε την εμπλοκή μας σε μια πιθανή τέτοια εξέλιξη.
Ανάμεσα σε όσους παρακολούθησαν το συνέδριο υπάρχουν κάποιες κοινές διαπιστώσεις.
Αρχικά οι χαιρετισμοί, κυρίως των κ.κ. Κατσιφάρα και Λαζουρά διήρκεσαν πάρα πολύ με αποτέλεσμα να συμπιέσουν τους χρόνους και να εκτρέψουν έτσι χρονικά τον όποιο προγραμματισμό.
Οι ομιλητές σε κάποιες περιπτώσεις είχαν δουλεμένες εισηγήσεις όπως αυτές του ερευνητή κ. Παναγιώτη Χάντζιου και του κ. Νίκου Μαγκαφά, που προσέφεραν ένα προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αλλά σε κάποιες άλλες αναλώθηκαν σε γνωστές και χιλιοειπωμένες κουβέντες.
Κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν δημόσια λογοδοσία  απολογισμού νομικών προσώπων και κάποιες άλλες απλές διαπιστώσεις φορέων ή συλλόγων, χωρίς όμως όραμα, ιδέες ,τρόπους ανάπτυξης κ.λ.π

Άλλες πάλι λειτούργησαν πιθανόν ως προάγγελος νέων υποψηφιοτήτων στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. 

 
Ο κ. Κατσιφάρας μίλησε, αλλά δεν εξήγγειλε 20 εκ. Ευρώ για το χιονοδρομικό, καθώς η υπόθεση αυτή με την συμβολή της κυβέρνησης για την δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη βρίσκεται σε καλό δρόμο μεν, αλλά είναι λίγο νωρίς να χαρούμε. Μακάρι να τελειώσει και να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί, γιατί το βουνό μας δικαιούται τουλάχιστον ότι και ο Παρνασσός.
Ο κ. Κατσιφάρας επίσης μίλησε για τον δρόμο Πλατανιώτισσα - Βιλιβίνα (είπε) αλλά Κερπινή εννοούσε – Σκεπαστό ,για ένα έργο δηλαδή που μήπως ‘’κοιμάται’’ στα συρτάρια του από το 2010;
Γιατί το θυμήθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές;
Πολλά λόγια, πολλές φωτογραφίες, λεπτομερείς αναφορές για το ποιοι παραβρέθηκαν στην συνάντηση.

  Ναι! συνάντηση με προεκλογικό χαρακτήρα, αυτή είναι η τελική εντύπωση. 

Διότι αν θεωρήσουμε αναπτυξιακό συνέδριο αυτό που έγινε το περασμένο Σάββατο, τότε η παρουσίαση που έγινε από τον κ. Θεοχάρη και τους συνεργάτες του την προηγούμενη μέρα, που ήταν στοχευμένη επί του ζητούμενου της ανάπτυξης και μόνο, έχοντας θέσει τον πήχη ψηλά, τι ήταν; 
Πρέπει επίσης να τονιστούν κάποιες απουσίες από τον σχεδιασμό για τις οποίες ο Δήμαρχος είπε απλά ότι ‘’...δεν χωρούσαν’’
Απουσίασαν οι εισηγήσεις με ιδέες και σχεδιασμό  που αφορούν σημαντικά τμήματα του τουριστικού – ιστορικού – αναπτυξιακού προϊόντος που έχουμε στην διάθεσή μας όπως:
Οδοντωτός
Δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος με ότι αυτό σημαίνει για την τοπική ιστορία.
Σπήλαια Λιμνών Καστριών
Πηγές Αροάνιου ποταμού
Και φυσικά τα Μοναστήρια Αγία Λαύρα, Μέγα Σπήλαιο, Μακελλαριά κ.α΄ που αποτελούν ιερούς θρησκευτικούς και ιστορικούς προορισμούς.
Απουσίασαν οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος.
Απουσίαζε η επαρκής διάθεση χρόνου για σκέψεις προβληματισμούς και ιδέες απλών πολιτών επιχειρηματιών του τόπου
Μα πάνω απ’ όλα απουσίασε η παρουσία Καλαβρυτινών, παρά τις προσπάθειες με αναφορές  
που μιλούσαν για ....πλήθος κόσμου.

Σε όλες τις φάσεις του πολύωρου event η παρουσία ανθρώπων από ολόκληρη της επαρχία δεν ξεπερνούσε το 10% με 15% με το υπόλοιπο να αποτελείται από συνεργαζόμενους της εκδήλωσης, και φίλους ή συνοδούς των δεκάδων ομιλητών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσωποποιημένα πολιτικής επιδίωξης ήταν η προσωρινή αποχώρηση, των ήδη κουρασμένων από τον μακρύ λόγο τους πολιτικών προσώπων, όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Σατολιάς, ο οποίος φυσικά δεν θα μιλούσε ως ..Παύλος, αλλά ως εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων ολόκληρης της επαρχίας και όχι μόνο.
Περιμένουμε το δελτίο τύπου περιφέρειας, δήμου και όλων όσων χρηματοδότησαν το συνέδριο αυτό για να πληροφορηθούμε το συνολικό και ατομικό κόστος ''αγοράς'' αυτής της συνάντησης.
Τέλος πάντων, συνηθισμένα τα βουνά απ΄ τα χιόνια, 1ο συνέδριο ονομάστηκε αλλά έπεσε πάνω στην προεκλογική περίοδο που το απορρόφησε σε μεγάλο ποσοστό, δεν παύει όμως να είναι μια αρχή και το δεύτερο ας το αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, που και μπορεί και πρέπει να το κάνει, για να μην έχουμε ένα ακόμα αναπτυξιακό ταρατατζουμ στην πλάτη των παιδιών της επαρχίας και των γενεών που περιμένουν από τον τόπο τους ένα απλό νεύμα για να τον υπηρετήσουν.

Παπαδόπουλος Θεόδωρος theodoros4