Κύριοι της Περιφέρειας δε λύνεται έτσι το πρόβλημα! (γράφει ο Β. Αποστολόπουλος)

Διαβάζουμε σε σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ότι "Ενημερωτική υπηρεσιακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με κύριο θέμα την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς και άλλα θέματα που συνδέονται με τον κλάδο της κτηνοτροφίας της Περιφέρειας". 

Στο ίδιο δελτίο τύπου διαβάζουμε επίσης ότι "...στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 και ώρα 15.00 μμ, θα συζητηθεί το θέμα της χαμηλής τιμής διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας".

Να υπενθυμίσουμε ότι και πέρυσι, ίδια εποχή επίσης ήταν, που από την Περιφέρεια είχε εκδοθεί πάλι σχετικό δελτίο τύπου που αφορούσε ακριβώς τα ίδια θέματα, δηλαδή την τιμή του γάλακτος και τις σταυλικές εγκαταστάσεις, με ακριβώς τις ίδιες διαπιστώσεις (διαβάστε σχετικά εδώ). Ήταν τότε που ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς, είχε καταγγείλει τις πρακτικές ορισμένων βιομηχανιών, οι οποίες επικαλούμενες τον ανταγωνισμό και τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, αυθαιρετούν σε βάρος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, μειώνοντας συστηματικά τις ήδη συμφωνημένες τιμές με τους παραγωγούς, και καλούσε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η οικονομική ζημιά που υφίστανται τόσο οι αιγοπροβατοτρόφοι, όσο και οι καταναλωτές.

Είχα γράψει τότε σε σχετικό άρθρο με τίτλο "Αφήστε τα... παραμύθια και τις συσκέψεις και βοηθείστε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τους κτηνοτρόφους", (διαβάστε εδώ), ότι περιμέναμε από τους βουλευτές του νομού να φέρουν το θέμα στη βουλή, καθώς και την Περιφέρεια και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, να καλέσουν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η οικονομική ζημιά που υφίστανται τόσο οι αιγοπροβατοτρόφοι, όσο και οι καταναλωτές και να προβούν ακόμα και σε δυναμικούς τρόπους αντίδρασης προκειμένου να φτάσει το θέμα στη βουλή.

Δυστυχώς ένα χρόνο μετά, πάλι στο ίδιο "έργο θεατές..." με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ούτε από πλευράς Κατσιφάρα, ούτε από τους τοπικούς βουλευτές, "πολλώ δε μάλλον" από την κυβέρνηση, να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών, προκειμένου να στηριχτεί η πρωτογενή παραγωγή και οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας μας. 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της περιφέρειας με ημερομηνία 4 Μαΐου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σύσκεψη για θέματα σταυλικών εγκαταστάσεων- Συζήτηση στο περιφερειακό Συμβούλιο για την μειωμένη τιμή του γάλακτος

Ενημερωτική υπηρεσιακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με κύριο θέμα την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς και άλλα θέματα που συνδέονται με τον κλάδο της κτηνοτροφίας της Περιφέρειας.

Παραβρέθηκαν τα μέλη των επιτροπών σταυλισμού των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας, καθώς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι για θέματα κτηνοτροφίας των αντίστοιχων Διευθύνσεων.

Έγινε απολογισμός του έργου των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και εκκρεμών υποθέσεων, εντοπίστηκαν προβλήματα που εμφανίζονται στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και έγινε αναλυτική συζήτηση επί του θέματος με στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε οι ενέργειες και η εφαρμογή του νομοθετικών διατάξεων να είναι κοινές σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να μην υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος τόνισε στους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι η στήριξη των κτηνοτρόφων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι συνεχής, αλλά και με ενιαίο τρόπο, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον δυναμικό αυτό κλάδο του πρωτογενή τομέα.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Βασίλης Μιχαλόπουλος και οι Διευθυντές των ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλεία, Στ. Νικολόπουλος, Ν. Κοσμάς και κ. Π. Σπυροπούλου, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 και ώρα 15.00 μμ, θα συζητηθεί το θέμα της χαμηλής τιμής διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Β. Αποστολόπουλος

Β. Αποστολόπουλος