...και ο Στρατηγός για τον αείμνηστο γιατρό Γ. Χάμψα: Τα Καλάβρυτα είχαν γιατρό!

Και ο Στρατηγός Γεωργ. Παπαδημητρόπουλος σκιαγραφεί με δύο λόγια την προσωπικότητα και το έργο του αείμνηστου γιατρού Γ. Χάμψα με αφορμή την εκδήλωση-ημερίδα που θα γίνει αύριο Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 και ώρα 6.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Kalavrita Canyon:

 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΜΨΑ

Σήμερα, εκεί στο Νοσοκομείο της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων τιμάται από τους συμπατριώτες του ο αείμνηστος Χάμψας.

Α, γιατρέ μου να σου πω και ένα νέο, εδέησε ο Θεός και ο δρόμος των «Αμερικανών Ομογενών» ξαναγύρισε στο τόπο του, πόσες χιλιάδες φορές τον είχε περπατήσει παγαίνοντας στο Νοσοκομείο. Καλό ήταν.

Δεν θα αναφερθώ στο βιογραφικό του, θα πουν άλλοι σήμερα στην τελετή. Εγώ θα αναφερθώ σ’ ότι γνωρίζω, χωρίς υπερβολή και την άδεια της οικογένειάς του.

Μετά τις σπουδές του γύρισε να ασκήσει το λειτούργημα στην πόλη που γεννήθηκε τα Καλάβρυτα και την επαρχία. Δεν τον «κράτησε» η «πλανεύτρα» Αθήνα με τα πλούτη της, είχε ο γιατρός άλλα ενδιαφέροντα, την περίθαλψη των φτωχών και κατατρεγμένων συμπολιτών του.

Παντρεύτηκε την όμορφη κόρη του Πταισματοδίκη Καλαβρύτων και δημιούργησε μια λαμπρή οικογένεια με τα παιδιά του, την Ελένη, τον Παναγιώτη και τον Γρηγόρη, επιστήμονες με αξίωση στην τοπική και Αθηναϊκή κοινωνία.

Δεν θα αναφερθώ στην επιστημονική του κατάρτιση, γιατί δεν έχω τα προσόντα σ’ ένα θα αναφερθώ, από τα παλιά, όταν διεκομίσθη από το Νοσοκομείο συμπατριώτης μας λόγω σοβαρότητας σε Νοσοκομείο της Αθήνας, ο επιληφθείς γιατρός ρώτησε: «από ποιο Νοσοκομείο ήρθε;» και του απάντησαν από τα Καλάβρυτα, κοίταξε το παραπεμπτικό και την υπογραφή του γιατρού και είπε «Χάμψας είναι αυτός», «συνεχίστε την θεραπεία που γράφει».

Πόσες φορές τον φωνάξαμε στα σπίτια μας, πόσες φορές τον ξυπνήσαμε νύχτα, πόσες φορές με χιόνια και ζέστες έτρεχε παντού να βοηθήσει.

Μπήκε σε σπίτια νοικοκυραίων, μπήκε σε χαμόσπιτα, σε σπίτια φτωχών με κεραμίδια, μπήκε όμως και σε σκηνές τσιγγάνων εκεί στον «ξερόκαμπο» του χωριού μου με το ίδιο ενδιαφέρον.

Θάλεγα ήταν ο πρωτοπόρος των σημερινών «Γιατρών του κόσμου».

Αείμνηστε γιατρέ, δικαίως σε τιμούν σήμερα οι συμπατριώτες σου και συγχαρητήρια στους εμπνευστάς και διοργανωτάς αυτής της εκδήλωσης.

Ελένη, Παναγιώτη, Γρηγόρη, να είστε υπερήφανοι για τον πατέρα σας, πρόσφερε στον τόπο του και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς για την πόλη και την επαρχία.

Τα Καλάβρυτα είχαν γιατρό!

 

Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α.

Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛΑΣ

από το Σκεπαστό Καλαβρύτων