Η Δάφνη αποχαιρετάει έναν ασυμβίβαστο και αληθινό αγωνιστή.

Έφυγε χθες σε ηλικία 73 ετών ο Γιώργος Μπουσιούτης αφήνοντας τη Δάφνη ακόμα πιο φτωχή.

Ο Γιώργος γεννημένος το 1945, γιος του υποδηματοποιού Κωνσταντίνου Μπουσιούτη, τελείωσε τα γυμνασιακά του χρόνια στη Δάφνη και στη συνέχεια σπούδασε στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο Τοπογράφος Μηχανικός. Ένα επάγγελμα στο οποίο δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα μια που τον τράβηξε η δίψα για ελευθερία. 
Ο Γιώργος συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Το 1972 συλλαμβάνεται από την ΕΑΤ-ΕΣΑ και μένει στα κρατητήρια για τρεις μήνες. Βασανίζετε απάνθρωπα, αλλά δεν λυγίζει και δεν προδίδει τους συντρόφους του. Αργότερα μεταφέρεται στις φυλακές Κορυδαλλού όπου παραμένει για ενάμιση χρόνο ως το τέλος της δικτατορίας.  Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, του γίνονται προτάσεις να πολιτευθεί. Ο ίδιος αρνείται. Δεν δέχεται να εξαργυρώσει τις ιδέες του. Δεν συμβιβάζεται. Έχει έρθει σε ρήξη με το πολιτικό σύστημα, διαφωνεί με το υπάρχων πολιτικό σκηνικό. Σιχαίνεται τους πρώην συντρόφους του, που τρέχουν να καταλάβουν κυβερνητικές καρέκλες.

Ο Γιώργος Μπουσιούτης με τις αντιδικτατορικές του ενέργειες και με τον διαρκεί αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία υπήρξε εκφραστής της νεολαίας του τόπου μας και πρότυπο για τις επόμενες γενιές αφού κατάφερε να τις αφυπνίσει και να στρέψει το ενδιαφέρον τους στα υψηλά ιδανικά που εκείνος δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί. Ένας άνθρωπος αντισυμβατικός, ένας ιδεολόγος που δεν άντεχε την τυραννία, δεν άντεχε την καταπίεση των λαών και δεν έκανε εκπτώσεις στην αξιοπρέπεια.

Ρώτησα τον αδερφό του, τον μαθηματικό και πρώην διευθυντή του Λυκείου Δάφνης Γιάννη Μπουσιούτη: " Πείτε μου κ. Γιάννη για τη ζωή του, μιλήστε μου για τους αγώνες του, για τα κρατητήρια, να γράψουμε λίγα λόγια παραπάνω". "Όχι" μου είπε. "Λίγα λόγια, απλά, λιτά κι απέριττα, όπως ήταν η ζωή του, όπως εκείνος είχε επιλέξει να ζεί". Δίκιο. Εξάλλου ένας αυθεντικός ήρωας δεν έχει ανάγκη τα μεγάλα άρθρα και τα μεγάλα κείμενα. Τα κείμενα τον έχουν ανάγκη. Και σίγουρα οι λαοί.....  

Απλά ευχαριστούμε.....

Η κηδεία θα γίνει αύριο στις 12.30 το μεσημέρι στον Ιερό ναό Αγίας Τριάδας Δάφνης. 

koytsioyri foto

Γεωργία Κουτσιουρή δημοσιογράφος

Σχετικά TAGS