Επιστολή αναγνώστη στο KalavrytaNet: Η χιονοστιβάδα στο Χελμό - Το ευτύχημα, το δυστύχημα και τα διδάγματα

Τις απόψεις και τους προβληματισμούς του, με αφορμή το πρόσφατο συμβάν της χιονοστιβάδας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, εξέφρασε συμπατριώτης μας, ο οποίος επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του, με επιστολή του στο KalavrytaNet.

Δημοσιεύουμε την επιστολή του με την οποία συμφωνούμε στο σύνολό της και εκφράζουμε για άλλη μια φορά την απορία: Οι άμεσα εμπλεκόμενοι, επαγγελματίες και φορείς όχι μόνο της πόλης μας αλλά και ολόκληρου του Δήμου, δεν έχουν άποψη; ή έχουν και φοβούνται να την πουν δημόσια;

 

Η χιονοστιβάδα στο Χελμό

Το ευτύχημα, το δυστύχημα και τα διδάγματα

 

Δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία ή μαρτυρίες για χιονοστιβάδες στο Χελμό και οι οποίες να αφορούν την περίοδο πριν τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου στο εγγύς αλλά ούτε και στο μακρινό παρελθόν. Το μόνο σίγουρο είναι οι μαρτυρίες για μια (;) χιονοστιβάδα στη βορεινή πλευρά του Αυγού, η οποία αποψιλώνοντας τα δέντρα έχει δημιουργήσει το «λούκι» που είναι ορατό και από τα Καλάβρυτα. Ο λόγος που δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία είναι προφανώς η απουσία κάθε δραστηριότητας τους χειμερινούς μήνες στο Χελμό, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούσαν και των κινδύνων που συνεπάγονταν. Οι μόνες προσεγγίσεις που γίνονταν ήταν από ορειβατικές ομάδες ή από κυνηγούς, που πιθανόν σήμερα να μην είναι στη ζωή. Αυτή η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα του Χελμού την καλοκαιρινή περίοδο που το βουνό έσφυζε από ζωή λόγω των πολυπληθών κοπαδιών γιδοπροβάτων που περνούσαν όλο το καλοκαίρι σε όλη σχεδόν την έκταση του βουνού που σήμερα μας έχει γίνει προσιτή λόγω της δημιουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Έτσι λοιπόν ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό, επικίνδυνο αλλά και καθοριστικό για την οικονομία ολόκληρης της περιοχής, απολύτως όμως, φυσικό φαινόμενο, της πτώσης μιας χιονοστιβάδας «ξάφνιασε» τους διοικούντες την Δημοτική Επιχείρηση, τους κατοίκους του Δήμου αλλά εντυπωσίασε, «φοβίζοντας» ταυτόχρονα λόγω της έκτασης της είδησης, όλη την Ελλάδα.

Το ευτύχημα είναι ότι παρά την αγριότητα και την επικινδυνότητα του φυσικού φαινομένου, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή κάτι χειρότερο. Αν αναλογιστούμε ότι σε σχετικά παρόμοιες περιπτώσεις στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας, στο αυστριακό χιονοδρομικό κέντρο Λεχ αμ Άρλμπεργκ και στη Βόρεια Νορβηγία την ίδια περίοδο προέκυψαν αντίστοιχα προβλήματα με πτώση χιονοστιβάδων και αρκετά θύματα, θα πρέπει να αισθανθούμε τυχεροί που δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή απώλειες.

Το δυστύχημα είναι ότι το μέγεθος της ζημιάς είναι πολύ μεγάλο για την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου και κατά συνέπεια για την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Και η ζημιά δεν είναι μόνο υλική αλλά έχει να κάνει και με το γεγονός της είδησης που μπήκε σε κάθε σχεδόν ελληνικό σπίτι και έμαθε ότι οι χιονοστιβάδες που μέχρι πρότινος έβλεπε στην τηλεόραση δεν πέφτουν μόνο σε άλλες χώρες, αλλά και στα Καλάβρυτα «που πήγαινα» ή «σκοπεύω να πάω και εγώ». Η εσωστρέφεια αλλά και το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις όλων των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων είναι επίσης μια ζημιά που διαφάνηκε και είναι μια αναμενόμενη (;) εξέλιξη.

Τα διδάγματα από τη χιονοστιβάδα στο Χελμό θα μπορούσαν να συνοψιστούν:

  1. Η φύση δεν εκδικείται όπως κατά κόρον ακούμε τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, όταν συμβαίνουν διάφορα φυσικά φαινόμενα. Η φύση προσπαθεί να επιβιώσει, να ισορροπεί τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, να αυτοπροσδιορίζεται και να λειτουργεί με τον τρόπο που αυτή ξέρει και πρέπει. Το μόνο που ζητάει από τον άνθρωπο, είναι ο σεβασμός του, όπως και η φύση σέβεται τον άνθρωπο και του προσφέρει τα πάντα για να ζήσει. Έτσι λοιπόν ο σεβασμός όλων όσων ανεβαίνουν στο βουνό είτε να εργαστούν είτε να χαρούν τα σπόρ τους ή την ομορφιά του, θα πρέπει να είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση, χωρίς μάλιστα όρους.

  2. Η ανάγκη αξιολόγησης ακόμα και της πιο μικρής καθημερινής μας ενέργειας αποτελεί αυτονόητη ανάγκη, προκειμένου να βελτιώνουμε την καθημερινότητά μας. Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση του συμβάντος με όρους καταγραφής των δεδομένων, θετικών και αρνητικών, την ανατροφοδότηση και τη βελτίωση των συνθηκών για την αποφυγή, κατά το μέγιστο και μέσα στις ανθρώπινες δυνατότητες, παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον πρέπει να αποτελεί βασική επιδίωξη, αφού το ΔΣ του Χιονοδρομικού Κέντρου διαχειρίζεται μια δραστηριότητα που προσφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη στον τόπο και ταυτόχρονα αφορά χιλιάδες ανθρώπους που ανεβαίνουν στο βουνό να χαρούν το σπόρ τους ή να διασκεδάσουν.

  3. Το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι μια εποχική δραστηριότητα που στηρίζει σημαντικά την οικονομία της περιοχής και την οικονομική επιβίωση αρκετών επαγγελματιών αλλά σε διαφορετικό βαθμό. Το Χιονοδρομικό Κέντρο όπως άλλωστε τα περισσότερα σε ολόκληρο των κόσμο, δεν είναι και δεν μπορούν να είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις για πολλούς λόγους και για διαφορετικές παραμέτρους. Ειδικά στην Ελλάδα και μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες με τις τόσο σημαντικές κλιματικές διαταραχές. Τα κέρδη της δραστηριότητας αφορούν τους κατοίκους της περιοχής που ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική η άμεση, καθημερινή και έμπρακτη υποστήριξη και συνεργασία τους, με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, μέσα από τους διακριτούς ρόλους και τις ευθύνες που ο καθένας έχει.

  4. Τώρα που το χιονοδρομικό κέντρο είναι μια πραγματικότητα για την οικονομία της περιοχής των Καλαβρύτων, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συλλεχθούν στοιχεία και να μελετηθούν από κάποιους ειδικούς, πιθανόν και στα πλαίσια ενός μεταπτυχιακού ή ενός διδακτορικού, σχετικά με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες του Χελμού, τις αλλαγές που μπορεί να έχουν συντελεστεί και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα προέκυπταν. Επίσης μια μακροπρόθεσμη οικονομοτεχνική μελέτη, στη βάση αυτών που πλέον σε πάρα πολλά χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης γίνονται και διερευνούν την αναγκαιότητα, το ύψος και την κατεύθυνση των επενδύσεων που θα πρέπει να επενδυθούν στις νέες κλιματολογικές, οικονομικές και άλλες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Αυτά σε συνδυασμό με τις γενικότερες έρευνες και αποφάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε μέρα, θα αποτελούσαν ένα χρήσιμο εργαλείο για τις αποφάσεις σε επενδύσεις, τον προσανατολισμό και τη μελλοντική λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.