Διαμαρτυρία Λαζουρά για τη μείωση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Δήμους!

Την αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας προκαλεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος προβλέπει νέα μείωση στα έσοδα των δήμων κατά 10%. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτύρεται για τη μείωση αυτή των πόρων και συγκεκριμένα αναφέρει:

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ και ΜΕΙΩΣΕΙΣ πόρων προς τους Δήμους, που ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ τη λειτουργία τους και τις δυνατότητες προσφοράς υπηρεσιών στους συμπολίτες μας. Και στο Δήμο Καλαβρύτων, γίνεται θέμα, η κατάργηση της (μη νόμιμης), απαλλαγής των κτηνοτροφικών μονάδων, των ποιμνιοστασίων και των αγελαδοτροφικών μονάδων,που έχουν μετρητή της ΔΕΗ, από τη χρέωσή τους με το μικρότερο συντελεστή τέλους καθαριότητας και φωτισμού, που ισχύει, αμετάβλητος και χωρίς να έχει αυξηθεί, από το 2011,στο Δήμο μας, ΟΤΑΝ, χρεώνονται, με μεγαλύτερους συντελεστές, συμπολίτες μας, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματίες κ.α., που, σε καμμιά περίπτωση, δεν έχουν τις προσόδους(επιδοτήσεις κλπ), των παραπάνω μονάδων ΚΑΙ ΟΤΑΝ, πάγια απαίτηση, είναι, η επέκταση του ηλεκτροφωτισμού και της εν γένει καθαριότητας(αγροτικών δρόμων κλπ),σε αυτές. Πώς θα ικανοποιηθούν, αυτά τα αιτήματα και πως θα παρασχεθούν οι υπηρεσίες μας, αυτές, που έχουν κόστος, χωρίς πόρους; Φαίνεται, δεν μας ενδιαφέρει. Γιατί, είχαμε συνηθίσει, στα χρόνια των "παχέων αγελάδων", να μας τα δίνει, όλα, το Κράτος, με δανεικά, βέβαια. Και τώρα που το Κράτος μας, ΔΕΝ έχει και περικόπτει πόρους, εμείς,δεν πρέπει να συμβάλουμε; Ποιά είναι, άραγε,σήμερα, η έννοια του πατριωτικού, εθνικού και δημοτικού καθήκοντος;

Σχολιάζοντας την παραπάνω ανάρτηση, πιστεύω ότι θα πρέπει ο Δήμαρχος να κάνει έναν υπολογισμό για το πόσα πεντοχίλιαρα σκορπίστηκαν στον αέρα ικανοποιώντας μικροκομματικά συμφέροντα και προεκλογικές υποσχέσεις, πόσα χρήματα δόθηκαν σε ανεξέλεγκτες απευθείας αναθέσεις ημέτερων καθώς τα ποσά που δόθηκαν χωρίς κανέναν έλεγχο σε επιχορηγήσεις των συλλόγων χρηματοδοτώντας πανηγυράκια. Τότε σίγουρα θα βρει πόρους να καλύψει το κενό της κρατικής χρηματοδότησης.

Όσο αφορά το θέμα της κατάργησης του μικρότερου συντελεστή των κτηνοτροφικών μονάδων, από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού που ισχύει, μήπως θα πρέπει κάποιος να του υπενθυμίσει ότι πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να ενισχυθεί η πρωτογενή παραγωγή για να αρχίσουμε κάποια στιγμή να γινόμαστε ανταγωνιστικοί; Ας σταματήσει λοιπόν τη "Μητσοτάκεια" λογική στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, με το δήθεν "όψιμο" ενδιαφέρον του για τους  συμπολίτες μας, συνταξιούχους του ΟΓΑ, εργάτες, υπάλληλους, επαγγελματίες κ.α.

Για την έννοια του πατριωτικού, εθνικού και δημοτικού καθήκοντος έχει απόλυτο δίκιο γιατί, για όλα αυτά μεγάλη ευθύνη έχουμε εμείς οι Δημότες, που θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτόμαστε όταν έρχονται οι εκλογές, τι ψηφίζουμε, ποιόν ψηφίζουμε και γιατί τον ψηφίζουμε...

 

Β. Αποστολόπουλος