Δημοτικές εκλογές: Οι αρχηγοί ετοιμάζονται και τα ‘’πιράνχας’’ καιροφυλακτούν.

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που επέτρεπε την ολιγαρχική λογική στην διακυβέρνηση των δήμων και που με περίσσια μανία προσπάθησαν να διαφυλάξουν οι εν ενεργεία αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, προβάλλοντας μάλιστα και την απειλή της ακυβερνησίας, είναι πλέον παρελθόν. 
      Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η δημιουργία - ψήφιση του νόμου για τις επόμενες δημοτικές εκλογές αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ένα δώρο προς το δημοκρατικότερο των αποφάσεων , ένα βήμα προς την πιο υπεύθυνη εκπροσώπηση.
Εκτός της μερικής απλής αναλογικής που θα κρίνει τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, υπήρξε και ένας ευχάριστος αιφνιδιασμός που αφορά την ημερομηνία των εκλογών, καθώς αυτή μείωσε τον πολιτικό χρόνο διενέργειας κατά έξη μήνες, αλλά κυρίως μείωσε την προεκλογική περίοδο κατά ένα περίπου χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι διεκδικητές, όπου να΄ναι, θα υποχρεωθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ονόματα σύντομα θα βγουν στον αέρα και αμέσως θα αρχίσουν να ‘’ζυγίζονται’’ από τους πολίτες – ψηφοφόρους. 
Εδώ περιμένουμε να δούμε και την πρώτη σημαντική πολιτική πράξη των υποψηφίων δημάρχων, στους οποίους πλέον δίνεται η δυνατότητα υπερβάσεων και έτσι θα κριθεί σχετικά σύντομα, το  αν στις διαθέσεις τους υπάρχει το διαφορετικό ή αν παραμένουν ‘’δεμένοι πιστάγκωνα’’ ,από τα συνήθη ‘’πολιτικά πιράνχας’’. Θα δούμε αν μπορούν να ξεφύγουν από τους ‘’μεταγραφόμενους’’ που ψηφομετρούν σε γωνίες και πλατείες και αλλάζουν στρατόπεδα ....για το καλό του τόπου !!!
Το πρώτο ζητούμενο θα πρέπει να είναι η απαλλαγή του εκλογικού σώματος από το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα σε υποψήφιους συμβούλους που έχουν κάνει πρώτο τους επάγγελμα την κατάληψη καρέκλας στις  αίθουσες συνεδριάσεων. 
Η επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν τα κεντρικά ψηφοδέλτια πρέπει να αποφύγει πρόσωπα που έχουν διατελέσει επί σειρά τετραετιών εκλεγμένους συμπαραστάτες της πλειοψηφικής- ολιγαρχικής δυναμικής και οι οποίοι παραμένουν επί τετραετίες ολόκληρες, με σηκωμένο το χέρι, ψηφίζοντας, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ, τις επιλογές του συνδυασμού που χαράζει την πολιτική. 
Πολύ περισσότερο, όχι τόσο οι ήδη λειτουργούντες και σχεδόν καταρτισμένοι συνδυασμοί, αλλά οι υπό δημιουργία,  έχουν την ευκαιρία να ανταποκριθούν στο αίτημα των κοινωνιών και να μην εντάξουν ξανά τους ίδιους και τους ίδιους που διαχειρίστηκαν ξανά και ξανά και ξανά. Φυσικά επειδή υπάρχει η σύνδεση της εμπειρίας με την χρησιμότητα, πάντα υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις που αποδεικνύονται από την κατά περίπτωση πολιτική πορεία.
    Ο νέος νόμος θα μπορούσε να έχει επιβάλει περιορισμούς στην χρονική διάρκεια για τις θέσεις των αιρετών, αλλά δεν το έκανε, έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο των επαγγελματιών δημοτικών συμβούλων. Φυσικά, πολλές φορές αυτό δεν καθίσταται εφικτό διότι ενώ υπάρχει η αναζήτηση νέων προσώπων, δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση και ταυτόχρονα μοιραία υφίσταται και η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στους συνδυασμούς, με αποτέλεσμα να ακολουθείται σε μεγάλο βαθμό η πεπατημένη. 
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις οι οποίες πρέπει να αποφεύγονται και αυτές είναι συνήθως λίγες και τρανταχτές. Πρόσωπα που έχουν την δυνατότητα, άτυπα αλλά ωφέλημα για αυτούς,να συνδέουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με την δύναμη της ψήφου τους στην λήψη των αποφάσεων, δεν θα πρέπει να έχουν θέση στις καρέκλες των δήμων και  ο αποκλεισμός τους είναι απολύτως εφικτός από τους επικεφαλής.
Συνεπώς αν η προσπάθεια της βουλής, που τόλμησε και ψήφισε τον σχετικό νόμο δίνοντας διεξόδους αλλαγών στις κοινωνίες  δεν γίνει εκμεταλλεύσιμη, θα ‘’βασιλεύουν’’ αιωνίως τα ‘’’μεταγραφόμενα πιράνχας’’ ενώ τα ‘’Γκεσέμια’’, θα ακολουθούν υπό μορφή  Μαυρογιαλούρων και θα παραμένουν στην μιζέρια τους οι τόποι και οι ντόπιοι.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπήρχε πριν το νέο νόμο, για τις μεγάλες αλλά και τις μικρές υποψηφιότητες τόσο στα κεντρικά όσο και στα τοπικά ψηφοδέλτια.
  

Σχετικά TAGS