Αχ ‘’καημένε’’ Ανδρέα και να’ ξερες τι γίνεται κάτω από την μύτη σας.

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα ριζωμένο σύστημα που έχει καταφέρει να είναι πάνω από τους νόμους και το σύνταγμα δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και αντί να πορεύεσαι με την πεποίθηση ότι όλοι γύρω σου θέλουν το καλό, ίσως καλύτερα είναι να κρατάς καλά τροχισμένο δρεπάνι και να κόβεις ότι αντιστέκεται στις αναγκαίες αλλαγές.
Καλή η επίσκεψη στον υπουργό κ. Ριζούλη,  καλές και οι επισημάνσεις, ( διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου) αλλά το χάλι που επικρατεί στο θέμα των τοποθετήσεων 20 με 25 χιλιάδων αναπληρωτών κάθε χρόνο  είναι ένας βούρκος ραντισμένος με άρωμα αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Υπερβολική φροντίδα για τους μόνιμους καθηγητές ευνοεί τις δημόσιες σχέσεις που διατηρούν οι αιρετοί  μαζί τους και το μαστίγωμα των αναπληρωτών – νομάδων επίσης τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και δυστυχώς η κυβέρνηση μετά από τρεις προσπάθειες ,τριών εκπαιδευτικών σεζόν, ή δεν πήρε χαμπάρι τίποτα ή παραδόθηκε στην συντεχνιακή διάρθρωση που παρέλαβε από τους επάρατους Σαμαροβενιζέλους, όπως τους αποκαλείτε. 
Τα κενά στα σχολεία είναι ένα σκηνικό απατεώνα μάγου που εμφανίζει και εξαφανίζει θέσεις ολιγόμηνης εργασίας. Οι άπλετοι χρόνοι που δίνονται στους μόνιμους να επιλέξουν μετακίνηση, απόσπαση,αμοιβαία  κ.λ.π και στην συνέχεια νέοι μεγάλοι χρόνοι να αναστείλουν, διορθώσουν, αναβάλουν ή ότι άλλο τίτλο εφευρεθεί οδηγεί στις 9 ή 10 ή 11 κ.λ.π Σεπτέμβρη στην στρατιωτικού τύπου διαταγή σε καιρό πολέμου, προς του ταλαίπωρους αναπληρωτές, να βρεθούν στην άλλη άκρη της χώρας σε δυο μόλις μέρες υποχρεώνοντας τους να μετακομίσουν σωματικά, ψυχικά, οικογενειακά και κυριολεκτικά.
Δυστυχώς αγαπητέ κύριε Ριζούλη αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι σε καμία φάση οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν γνωρίζουν τίποτε για το ποια κενά και που αυτά υπάρχουν. Αναζητούν την πιθανότητα και το σημείο περιστασιακής εργασίας τους σα να πρόκειτεαι για μυστικό της Ε.Υ.Π. Γίνονται εξαναγκαστικά τζογαδόροι της ζωής και της οικογένειά τους .  Δεν τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουν, να ξέρουν, αν η δήλωση για τοποθέτησή τους αφορά τα Χανιά ή την Γαύδο, την Δάφνη Καλαβρύτων ή την Αχαιά κ.λ.π επειδή  αυτά βρίσκονται λέει στον ίδιο νομό. Και λοιπόν;

Γιατί παλαιότερα ήταν χωρισμένες οι περιοχές, μέσα στους νομούς για παράδειγμα σε Α,Β,Γ,Δ Αχαΐας και τώρα δεν γίνεται; Απλούστατα γιατί έτσι οι εξυπηρετήσεις από αποσπάσεις, μετακινήσεις, διορθώσεις, ανακλήσεις, μερικές ανακλήσεις, βελτιώσεις κ.λ.π είναι ρουσφετολογικά πιο λειτουργικές. Για τον ίδιο λόγο, των ρουσφετιών, δεν επιβάλλεται δια ροπάλου στους διευθυντές να αποστέλλουν και να ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ έγκαιρα και πριν από τις αιτήσεις των αναπληρωτών, ΟΛΑ τα κενά τους. Η δε δικαιολογία ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα κενά ευσταθεί μεν, αλλά αφορά το απρόβλεπτο και άρα μικρό ποσοστό. Η αιτία που τα κενά πετάγονται ξαφνικά σαν μανιτάρια οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αυστηρότητα στο σύστημα που πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των σχολείων και αφήνει επιδεικτικά τους χειρισμούς εκτός υπουργείου.
Αν ξανασυναντηθείτε με το υπουργό ρωτήστε τον, αν γνωρίζει να σας πει πως εξηγεί το γεγονός ότι κάποιες χιλιάδες εκπαιδευτικοί ξαφνικά και με την παρότρυνση σχετικών διαφημίσεων που προβάλλουν βιομηχανίες μεταπτυχιακών αποφάσισαν να κάνουν σεμινάρια και μεταπτυχιακά στην ειδική εκπαίδευση;. Μήπως γνώριζαν εκ των προτέρων και εκ των έσω ότι θα ακολουθήσουν διορισμοί χιλιάδων ειδικής αγωγής; έπρεπε να γίνει έτσι ή έπρεπε να ανακοινωθεί επίσημα και έγκαιρα προς όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς η πρόθεση του υπουργείου για κάτι τέτοιο και να ωθήσει σε μεταπτυχιακά – σεμινάρια κ.λ.π όλους όσους επιθυμούσαν να εκτελέσουν αυτό το κοινωνικό έργο;
Ρωτήστε τον επίσης  γιατί οι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν πριν πολλά χρόνια να ακολουθήσουν τον δύσκολο, αλλά συνήθως πολύ κοντινό στην μόνιμη διαμονή τους δρόμο ( Κηφησιά, Γλυφάδα, ψυχικό κ.λ.π) της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μπράβο τους, έπρεπε ξαφνικά να τοποθετηθούν πολύ μπροστά στους πίνακες από όλους εκείνους που μάζεψαν πόντο, πόντο, μήνα, μήνα μόρια, υπηρετώντας το πολύπαθο δημόσιο σχολείο σε απόκρημνα και ξεχασμένα σχολεία;
Αμ κάτι τέτοια στα οποία δεν ανακατεύονται οι δανειστές περιμέναμε να διορθωθούν κ. Ριζούλη και κ. Γαυρόγλου, γιατί αν ήταν να μείνουν όλα ως έχουν θα αφήναμε την Διαμαντοπούλου μέχρι να την πάρει το φυσικό τέλος.

Παπαδόπουλος θεόδωρος theodoros3